Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Het CV van Kadhafi

Volledige naam: Moammar Mohammed al-Kadhafi

Geboortedatum: 7 juni 1942

Geboorteplaats: Surt

Burgerlijke staat: 1e vrouw: Fathia Khaled (gescheiden), 2e vrouw vanaf ’70: Safiya

Kinderen: 11, waarvan 2 geadopteerd en 2 reeds gestorven

Religie: Islam

Alle verzoeningspogingen ten spijt, de oorlog in Libië woedt verder. Kadhafi lijkt voorlopig niet aan opstappen te denken. Waar haalt de Libische leider zijn macht vandaan? Een blik op zijn CV.

Opleiding

’56-’61:

In het middelbaar studeert Kadhafi geschiedenis aan de Koranschool in Fezzan.

’61-’63:

Na zijn schoolcarrière gaat hij naar de Militaire Academie van Benghazi, waarna hij zich aansluit bij de organisatie ‘Vrije Officieren voor Eenheid en Socialisme’.

’63-’66:

Na 3-jaar theorie volgt hij een militaire training in Groot-Brittannië, waarna hij terugkeert naar Libië en aan zijn politieke loopbaan begint.

Politieke loopbaan

’69: voorzitter van Revolutionaire Commandoraad

Op 1 september ’69 plegen de Vrije Officieren voor Eenheid en Socialisme een staatsgreep, Koning Idris I wordt afgezet waarna de Libische Arabische Republiek wordt uitgeroepen. President Kadhafi, met als grote droom het leiderschap over de Arabische wereld, is de opvolger van Idris I.

Jaren 70

Kadhafi steunt de Palestijnse bevrijdingsorganisatie in vorm van wapens en trainingskampen. In ’79 sluit Sadat, de Egytische president, een vredesgedrag met Israël. Hierdoor komt Sadat, de Egyptische leider in de clinch met Kadhafi.

‘71: ASU

In ’71 wordt de Arabische Socialistische unie, een politieke organisatie die de ideeën van Kadhafi vertegenwoordigt, opgericht.

‘72: Federatie van Arabische Republieken

Kadhafi wil dat Libië, Egypte en Syrië samenwerken in deze federatie. Het twistpunt over de uiteindelijke leider geraakt echter niet opgelost waardoor de nieuwe groepering al snel uit elkaar valt.

De naam van Kadhafi wordt gekoppeld aan de aanslagen tijdens de Olympische Spelen in München door de groep Zwarte September.

‘76: Groenboekje

Hij schrijft een Groenboekje over zijn doctrine, het bestaat uit 3 delen: ‘de macht van het volk’, ‘het socialisme’ en ‘de sociale basis van de derde universele theorie’.

‘77: Secretaris-Generaal

Libië ondergaat een grote staatkundige hervorming waarna Kadhafi het nieuwe ambt van secretaris-generaal van het Algemeen Volkscongres (parlement) op zich neemt. Vervolgens schopt hij het tot staatshoofd

Jaren 80: Terrorisme

Vooral in de jaren 80 wordt Kadhafi in verband gebracht met terroristische aanslagen. Zowel de aanslagen op vliegtuigen en vliegvelden in Rome en Wenen in ’85, als de bomexplosie in een West-Berlijnse Discotheek en het neerstorten van een vliegtuig in Lockberbie in ’86, worden gelinkt aan Kadhafi.

Vanaf eind jaren 90: gematigd?

De Libische leider houdt zich koest. Na de aanslagen van 9/11 is hij de eerste Arabische leider die zijn misprijzen laat horen en Al Qaida afwijst.

Sinds 17 februari 2011: opstand in Libië

Een groot deel van het volk van Libië eist het aftreden van Kadhafi. Zelfs nu de Libische dictator bereid is tot een wapenstilstand, zijn de rebellen nog niet tevreden. Vele opstandelingen die het lef hebben om het tegen hem op te nemen, bekopen het met hun leven.  De bewering van de Libische leider dat het volk nog steeds van hem houdt, wordt door velen weggelachen.