Foto op je cv: pro’s en contra’s

Over hoe je uiterlijk meespeelt in sollicitaties, bestaan veel mythes, sterke verhalen en soms ook misverstanden. In een ideale wereld maakt het natuurlijk niets uit of je knap bent of net niet om al dan niet de job te krijgen. Maar de praktijk…

 

Een eerste indruk

Veel mensen geloven dat het hun kansen verhoogt als ze hun gezicht kunnen laten zien aan een potentiële werkgever. Ze denken dat een foto een eerste goede indruk kan geven waardoor ze sneller zullen worden uitgenodigd voor een jobgesprek. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn.

 

Een Israëlische studie*(2012) heeft uitgewezen dat aantrekkelijke vrouwen beter géén foto bij hun cv plaatsten. Het verschil tussen een uitnodiging of geen uitnodiging met of zonder foto was bijna 40%. Dit zou te maken hebben met jaloezie van (vrouwelijke) rekruteerders.

 

Voor mannen bleek het juist omgekeerd. Aantrekkelijke mannen hadden meer kans uitgenodigd te worden op een jobgesprek. Maar mannen die als minder aantrekkelijk werden beschouwd door de rekruteerders, hadden juist meer succes wanneer ze geen foto met hun cv meestuurden.

 

 

Vaardigheden en ervaring

Tenzij je solliciteert voor een job als model of in de entertainment sector, is het in de meeste gevallen géén goed idee om een foto op je cv te zetten. HR-verantwoordelijken willen in de eerste plaats focussen op je opleiding, vaardigheden, ervaring en voor hen maakt het op dat moment helemaal niet uit hoe je eruit ziet.

 

Een foto op je cv vertelt niets over je skills of je toegevoegde waarde voor het bedrijf. Anderzijds geven veel rekruteerders vandaag toe dat ze de sociale media (Facebook, LinkedIn, Twitter) raadplegen om meer te weten te komen over sollicitanten. Dus als ze willen, vinden ze jouw foto toch.

 

Wil je hen een stapje voor zijn, zorg er dan voor dat ze een professionele foto te zien krijgen. Zet bijvoorbeeld een link naar je LinkedIn-profiel, waar een profielfoto heel gewoon is.

 

De juiste foto

Als je werkzoekende bent, waak er dan over dat je openbare profielfoto’s (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram,…) professioneel overkomen. Vermijd vakantiefoto’s en kies voor een sobere pasfoto: geen schreeuwerige kleuren, geen te zware make up en juwelen, verzorgd kapsel. Hou het zo neutraal mogelijk.

 

Bron: www.emolment.com
Studie: Bradley Ruffie van de Ben-Gurion University en Ze’ev Shtudiner van het Ariel University Center (Israël, 2012)

 

 

Lees ook:

Mooie mensen krijgen een hoger salaris

Hoe verklaar je een gat op je CV?

Hoe schrijf je een goed cv