De cv-check van een account manager met 30 jaar ervaring

Elke week kijkt een expert het cv na van een Vacature-surfer. Deze week neemt Dorien Pepermans van het loopbaanbegeleidingscentrum Inzicht het cv van Patrick onder de loep.

Wil jij jouw cv ook eens laten nakijken? Stuur het dan naar cv-check@vacature.com en misschien komt het jouwe een van de volgende weken wel aan bod.

Gaan solliciteren met al veel werkervaring op zak, kan een voor- en nadeel zijn. Als 50-plusser kan Patrick zich op ruim 30 jaar ervaring beroepen en dit kan je natuurlijk niet zo simpel samenvatten op twee bladzijden. In een dergelijk geval kan je ervoor opteren om de richtlijn van maximaal twee pagina’s wat flexibeler op te vatten. Het blijft de bedoeling je cv beknopt te houden gezien selectieverantwoordelijken veel cv’s lezen en in tijd beperkt zijn. De keuze om voor een langer cv te gaan, heeft dus ook enige nadelen, maar biedt tevens meerdere voordelen omdat je meer plaats hebt om alles overzichtelijk te presenteren en uit de doeken te doen.

Cv Check Patrick

Focus op wie je bent en wat je wilt

Dit kan onder de vorm van een korte profielschets waarmee je je cv begint. Het kan gaan over enkele persoonlijkheidseigenschappen, competenties (die verder in het cv bevestigd worden door je verwezenlijkingen en op deze manier extra blijven hangen bij de selectieverantwoordelijke) en doelen.

Belangrijk is hierbij extra in de verf te zetten hoe gedreven en dynamisch je bent. Je moet immers opboksen tegen enkele stereotypen, maar je kunt hiervan ook gebruik maken door je extra te profileren als communicatief, sociaal vaardig, met goed probleemoplossend vermogen en gefocust op je carrière.

Qua doelen las ik op je LinkedIn-profiel dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in B2B-sales. Hier mag je je zeker nog meer op richten in de cv.

Als je dit alles vervolgens in enkele goede slagzinnen kan gieten en daarmee je cv opent, ben je vertrokken.

Witruimte

Door meer witruimte te laten, leest je cv aangenamer leest en kunnen de selectieverantwoordelijken er tevens nota’s op maken.

Nu leest je cv immers nogal zwaar en serieus. Het lijkt op het eerste zicht alsof je veel doorlopende tekst gebruikt hebt, hoewel dit eigenlijk niet zo is. De relevante informatie springt puur door je lay-outkeuze dus niet genoeg in het oog en nodigt niet genoeg uit om te lezen. Ook de keuze voor het standaard lettertype Times New Roman draagt hiertoe bij. Op zich is dit lettertype an sich geen nadelig iets, als het bedrijf waarvoor je solliciteert zich ook als dusdanig profileert. Wees je alleen bewust van het feit dat je cv deze indruk wekt.

Geef meer uitleg over je diverse functies en ruime ervaring

Je hebt er duidelijk werk van gemaakt om alles beknopt samen te vatten op twee bladzijden. Ook de keuze die je hierbij maakte om te focussen op je verwezenlijkingen, was een sterke zet. Hierdoor kan een selectieverantwoordelijke zelf afleiden waartoe je in staat bent. Het nadeel hiervan is echter dat je veronderstelt dat de selectieverantwoordelijke deze moeite doet. Je kunt dus gerust een aantal concrete taken die je op je LinkedIn-profiel vernoemt (goede zet trouwens, om dit mee op te nemen – zeker in de sales is gebruik van LinkedIn een must) ook op je cv noteren. Om zeker te zijn dat de lezer van je cv daarna verder leest op je LinkedIn-profiel zelf, is het trouwens maar een kleine moeite deze link in je cv klikbaar te maken, zodat er simpelweg kan verder geklikt worden.

Algemene blik

Als we naar je CV in zijn totaliteit kijken van boven naar beneden:

 • Het is goed dat je besloot voor dezelfde foto te gaan als op je LinkedIn-profiel. Dit zorgt voor herkenbaarheid. Verder is het gebruik van een foto op cv een veel bediscussieerd punt waarbij elke loopbaanbegeleider je een andere mening kan geven. De voornaamste conclusie is echter: doe dit als je weet wat je hiermee wil bereiken. Kies bijv. een strenge foto als je vindt dat je cv wat licht aandoet. Wat jij specifiek kan doen is eens op LinkedIn kijken naar foto’s van andere B2B-managers, en vervolgens een aantal foto’s op een rij leggen en hier de meest ambitieuze uit kiezen (vraag gerust iemand anders om je hierbij te helpen). Je hebt immers de ervaring, dus je mag de ambitie hebben. Heb je deze niet zo specifiek, dan blijft het de bedoeling dat je foto uitstraalt wat jij wilt, en dat je hiermee mensen aantrekt. Je hoeft niet noodzakelijk te lachen, maar als je besluit een glimlachende foto te kiezen, lach dan met overtuiging.
   
 • Het valt op dat je een voorliefde voor cijfers hebt. Je zet immers overal een net nummertje voor bij wijze van opsomming, en schrijft overal de volledige jaartallen bij. Opnieuw: dit is geen negatief punt, gewoon iets om bewust van te zijn.
   
 • De naam van het pdf-bestandje van je CV is wat omslachtig. Afkortingen zijn minder duidelijk dan bijvoorbeeld “cv- Naam Voornaam”. De “NL” mag er achter staan als je zowel een Nederlandse als een Franse of Engelse versie naar ditzelfde bedrijf stuurt. Anders geeft het aan dat je voor veel tegelijkertijd aan het solliciteren bent en dit enkel je standaard cv is. Dit wekt geen goede indruk.
   
 • Het is niet duidelijk voor welk soort functie je cv moet dienen en waarvoor je eigenlijk solliciteert, doordat je onder andere niet aangeeft wat jouw doelen zijn. Door je cv gerichter te maken, minimaliseer je inderdaad het aantal vacatures waarvoor je in aanmerking komt, maar verhoog je wel je slaagkansen binnen de vacatures waarvoor je wel in aanmerking komt. Een werkgever zal immers altijd liever een werknemer hebben die enkel super gemotiveerd is voor de functie die hij vacant heeft, dan een werknemer die eigenlijk alles graag doet en dus minder gefocust zal zijn. Als je nog twijfelt over welke functie je eigenlijk wil doen, kan je steeds Loopbaancheques aankopen bij de VDAB.
   
 • Bij het lezen van je cv stelde ik me de vraag hoe je van burgerlijk ingenieur in sales was terecht gekomen. Je cv geeft hier geen uitleg over, dus verwacht je aan een mogelijke vraag hierrond als je op gesprek wordt uitgenodigd. Voorts geeft je diploma wel aan dat je vlot nieuwe en analytische zaken aanleert, dus het mag zeker vermeld worden. Je middelbare studies zijn minder relevant. Deze mag je dan weer wel gerust weglaten.
   
 • Je beschrijft je gezinssituatie in detail. Hiermee heeft een selectieverantwoordelijke eigenlijk geen zaken. Vermeld deze enkel als je hiermee een specifiek doel wil bereiken, als je bijvoorbeeld wil aangeven dat je wel of niet tijd nodig heb voor je privéleven.

Veel succes ermee alleszins!