Hoeveel verdien je aan je overuren?

Wanneer je meer dan 9 uren per dag of 40 uren per week werkt, dan is je baas verplicht overloon te betalen. Hoeveel euro's extra krijg je precies voor je overuren? En wanneer moet je baas je betalen?

50% extra op het normale loon

Voor overuren krijg je 50% bovenop het normale loon. Je loon wordt verdubbeld in geval het overuur gepresteerd wordt op een zondag of een feestdag.

Al naargelang de overuren per dag of per week worden geteld, kan de toeslag hoger of lager zijn. De overloontoeslag moet betaald worden voor het grootst aantal overuren of het meest gunstige resultaat. Dat is meestal op weekbasis (boven de 40 uur per week of door een cao vastgestelde lagere grens). Maar het kan ook anders, bijvoorbeeld als er een dag niet gewerkt wordt en er op andere dagen boven de 9 uur gewerkt wordt.

Wanneer ontvang je je extraatje?

Het overloon wordt betaald op het einde van de betaalperiode waarin de arbeidsprestaties geleverd werden. De betaling van het gewoon loon voor de overuren wordt wettelijk losgekoppeld van het ogenblik waarop de overuren gepresteerd werden en is verlegd naar het ogenblik waarop de inhaalrust wordt toegekend.

Lees het volledige dossier over arbeidsduur.

I.s.m. SD Worx

asset/27874