Zo verknoei je je sollicitaties niet meer

Een cv belandt al snel in de vuilbak van een recruiter. Hier zijn 9 tips om je sollicitaties niet meer te verknoeien.

1. Je referenties zijn niet lovend

Je wilt dat de persoon die je opgeeft als referentie je de hemel in prijst. Vraag de persoon op voorhand of hij bereid is om te zeggen dat je over water kan lopen. Als dat niet zo is, zoek je best iemand anders.

2. Je cv schrijven in een microscopisch lettertype

Veel kandidaten denken dat ze hun vaardigheden op één pagina moeten proppen. Ofwel schrap je ofwel ga je voor een tweede pagina.

3. Je slaagt er niet in om positief te zijn over je vorige werkgever

Ook al ben je ontslagen, je moet positief blijven over je laatste werkgever. Rekruteerders identificeren zich met je voormalige baas, niet met jou.

4. Je praat te veel aan het begin van je sollicitatiegesprek

Geef in ongeveer een halve minuut een samenvatting van je verwezenlijkingen. Daarna laat je best de interviewer over gaan naar de vragen. Hij moet het gesprek kunnen leiden.

5. Klagen over je moeilijke zoektocht naar werk

Ook al voel je je moedeloos omdat je zoektocht naar werk niet vlot verloopt, je zoekt best toch een manier om er toch positief over te zijn. Zeg bijvoorbeeld dat je nood had aan een sabbatperiode en dat je ervan geprofiteerd hebt om met verschillende contacten af te spreken.

6. Je bent te eerlijk over je zwaktes

Niemand is perfect, dat weet iedereen. Maar dat betekent nog niet dat je uitgebreid moet focussen op je zwaktes.

7. Je zegt hoeveel geld je wilt verdienen

Veel sollicitanten brengen loon aan tijdens het eerste gesprek. Dat is een vergissing. Wanneer de rekruteerders tijdens een gesprek vragen hoeveel geld je wil verdienen, zeg je beter dat geld niet belangrijk is in deze fase van je carrière en dat je het belangrijker vindt om in een bedrijf te werken waar je je goed voelt. Spreek nooit als eerste over concrete cijfers.

8. Je wordt ongeduldig

Het kan maanden duren voordat een bedrijf besluit wie ze aannemen. Je contactpersoon lastigvallen door regelmatig te bellen of e-mails te sturen, zal het proces niet sneller doen gaan.

9. Je spendeert te veel tijd aan open sollicitaties

Volgens de Amerikaanse jobcoach Ellis Chase is dit de belangrijkste fout van sollicitanten. Je geraakt volgens haar niet aan een job met open sollicitaties, maar wel door te netwerken en je contacten te onderhouden.

Bron: Forbes