Zo creëer je een professioneel online profiel

Solliciteren kan vandaag op erg veel verschillende manieren. Maak als werkzoekende gebruik van alle mogelijke kanalen: vacatures, jobbeurzen, netwerkevents, … Maar zorg er vooral ook voor dat je online ‘zichtbaar’ bent voor potentiële werkgevers. Want steeds meer bedrijven gebruiken het internet om hun witte raaf te vinden.

 

Zorg voor een sterk LinkedIn-profiel

Een goed LinkedIn-profiel moet voldoende informatie bevatten om het klassieke cv te kunnen vervangen. Te veel profielen bevatten enkel firmanamen en functies. Dit geeft een rekruteerder weinig informatie over jouw specifieke competenties. Zorg ervoor dat hij/zij door jouw profiel geprikkeld wordt om je uit te nodigen voor een jobgesprek.

 

Kies een professionele profielfoto

Een foto op je LinkedIn-profiel is de simpelste manier om jou aan de bedrijfswereld voor te stellen. Bovendien krijgt je profiel daardoor iets persoonlijks en val je sneller op. Onderzoek heeft aangetoond dat LinkedIn-profielen met foto zeven keer meer bekeken worden dan profielen zonder foto. Kies wel voor een professionele foto, bij voorkeur een pasfoto. Vakantiekiekjes zijn echt uit den boze!

 

Vermeld veel details

Een van de grootste voordelen van LinkedIn is dat je er meer persoonlijke details kwijt kan dan in het klassieke cv. Voeg details toe zoals je algemene interesses, hobby’s, lidmaatschap van verenigingen of je engagement bij vrijwilligerswerk. Voeg voorbeelden van je werk (bv. pdf-bestanden) toe aan je profiel. Of publiceer regelmatig een bijdrage. Vraag mensen om jou een aanbeveling op LinkedIn te geven. Speel jouw persoonlijkheid uit zodat je meer opvalt tussen alle andere, anonieme profielen.

 

Zorg voor een foutloos profiel

Net zoals je een goede vriend of collega jouw sollicitatiebrief laat nalezen op tik- of spellingsfouten, zou je eigenlijk hetzelfde moeten doen met je LinkedIn-profiel. Kleine foutjes vallen op het scherm vaak minder snel op dan in een Word-document, maar rekruteerders zullen wel selecteren op zulke slordigheidsfoutjes. Zorg dus voor een foutloos profiel!

 

Registreer je op jobsites

Behalve LinkedIn bestaan er natuurlijk nog andere online platforms – VDAB, Jobpunt (overheidsjobs), Vacature.com, …  – waar je kunt solliciteren. Het loont echt de moeite om je te registreren op zo’n jobsite. Je kan daarna je cv uploaden en heel gericht zoeken naar vacatures. De meeste jobsites zullen jou ook verwittigen wanneer er nieuwe vacatures binnenkomen die aansluiten bij jouw profiel.

 

Surf naar bedrijfswebsites

De meeste bedrijven kondigen vandaag hun openstaande vacatures (eveneens) aan via hun eigen website. Surf dus naar de websites van bedrijven waar jij graag wilt werken. Soms is er zelfs de mogelijkheid om direct online te solliciteren. En als er momenteel geen vacatures zijn, beland je zo wel in de wervingsreserve.