Welkom in een nieuw HR-tijdperk

Humanresourcesafdelingen in bedrijven doen al zo’n 100 jaar min of meer hetzelfde. Maar het ziet ernaar uit dat daar binnenkort verandering in komt.

 

De eerste personeelsdepartementen in bedrijven ontstonden begin 20ste eeuw in de Verenigde Staten. Ze hielden zich bezig met interne regelgeving, het bijhouden van personeelsdossiers, veiligheid op het werk, loonbeheer en klachten van werknemers.

 

Nieuwe kansen en mogelijkheden

Honderd jaar later runnen veel ondernemingen hun hr-afdeling nog op dezelfde manier, terwijl we vandaag in een compleet andere wereld leven. Human resources staat op een kruispunt, zeker nu de nieuwe technologieën veel van de traditionele hr-taken sneller, goedkoper en beter kunnen afwerken dan vroeger.

 

Niet dat het einde van alle hr-afdelingen nu nabij is. Amerikaanse hr-experts zien eerder nieuwe opportuniteiten. Nu het aanwervingsproces steeds competitiever wordt en bedrijven meer nadruk leggen op het aantrekken én behouden van toptalenten, zou het wel eens kunnen dat hr-managers in de nabije toekomst meer gaan aanleunen bij het kernmanagement.

 

Technologie omarmen = vlucht vooruit

Alleen blijkt in de praktijk dat de meeste bedrijven zich maar heel langzaam aanpassen aan de veranderende tijden. De Amerikaanse studie ‘Reinventing HR: An Extreme Makeover’ duidt enkele gebieden aan waar dringend betere skills nodig zijn, zoals meer en beter gebruikmaken van sociale media, meer innovatie en klantentevredenheid nastreven en meer kennis delen via sociale netwerken. 80% van de respondenten van de studie gelooft dat de hr-skills in hun bedrijf dringend aan de veranderende tijden aangepast moeten worden.

 

Hr-professionals die de technologische mogelijkheden omarmen, blijken hun tijd beter te besteden, zoals aan het verwerven van inzichten buiten de eigen vier bedrijfsmuren, weg van de interne regelgeving. Een vergelijkbare evolutie heeft plaatsgevonden bij het financiële management, dat van basisboekhoudkundige diensten geëvolueerd is naar de CFO’s van vandaag, die een kernfunctie in het managementteam vervullen.

Op zoek naar een job in human resources? Vind hier alle openstaande HR-vacatures.

Bron: Fastcompany

Klik hier als je wil weten hoeveel een hr-professional verdient.