Welke kleding draag je best tijdens een sollicitatiegesprek?

Nog voordat je een eerste woord hebt gezegd tijdens een sollicitatiegesprek, heeft de rekruteerder al een eerste indruk van jou gekregen. Puur op basis van jouw kledingkeuze en looks. Je denkt dus beter goed na over de outfit die je aantrekt als je die job echt graag wilt!

 

MANNEN

1.       Waar moet ik op letten als ik een outfit uitkies om te gaan solliciteren?

Jouw kleding moet proper en netjes gestreken zijn. Verkreukelde kleren geven een slordige indruk. Ook jouw schoenen moeten blinken: details zijn belangrijk. Kies klassieke schoenen en geen afgetrapte sneakers.

 

2.       Moet ik een kostuum dragen?

Ongeacht voor welke functie je solliciteert, bij een eerste kennismaking kies je toch best voor een eerder conservatieve stijl. Dat betekent een kostuum of keurige broek met hemd.

 

3.       Mag ik ‘gedurfde’ kledij aantrekken?

Het is belangrijk dat je kiest voor je eigen stijl. Maar vermijd té schreeuwerige kleuren of opvallende prints. Niet jouw kledij maar wat je zegt moet de aandacht trekken. Zorg er ook voor dat je kleding comfortabel zit, zodat je je op je gemak voelt.

 

4.       Moet ik eerst naar de kapper?

Dat is niet per se nodig maar zorg er wel voor dat je haar gewassen en gekamd is. Als je langer haar hebt, let er dan op dat dit niet in jouw gezicht hangt. En enkel in zeer creatieve beroepen zal men dreadlocks appreciëren…

 

5.       Hoe maak ik een goede eerste indruk?

Vertrek netjes geschoren naar een sollicitatiegesprek. Als je een baard of snor hebt, moet die keurig getrimd zijn. Poets je tanden zodat je een frisse adem hebt. Neem een douche of bad voordat je vertrekt. En gebruik enkel een deodorant, geen zware aftershave. Rook niet vlak voordat je je afspraak hebt.

 

 

VROUWEN

1.       Moet ik een rok dragen?

Het maakt niet zoveel uit of je kiest voor een kleedje, een rok of broek. Maar ga voor een tijdloze stijl. Belangrijk: kies niet voor té nauw aansluitende kleding die al jouw vormen laat zien.

 

2.       Kan ik een minirok dragen?

Beter niet! De dresscode tijdens een sollicitatiegesprek is: niet te kleurrijk, niet te kort en niet te veel glitters. De ideale lengte voor een rok is hier tot op de knie. Want de enkellange, zwierige rokken kunnen al te trendy zijn voor een jobinterview.

 

3.       Mag  ik mijn vrouwelijkheid uitspelen via mijn outfit?

Neen. De meeste HR-managers zullen het niet waarderen als je de aandacht probeert af te leiden door een té diep decolleté of te kort rokje. Dit getuigt van weinig intelligentie. Probeer vooral stijlvol voor de dag te komen met een klassiek (mantel)pakje of kleedje. Kies bij voorkeur voor een gesloten, klassieke schoen. Een fijn hakje kan wel maar vermijd te hoge stiletto’s waar je amper mee kan stappen.

 

4.       Wat doe ik met mijn haar?

In de eerste plaats moeten je haren keurig gewassen en gekamd zijn. Lang haar kan je opsteken of samenbinden, zodat het niet in je gezicht valt. Vermijd ook te opvallende, blinkende haarspelden – of strikken. Je wilt toch opvallen door je professionalisme en niet door de creativiteit van je kapper?

 

5.       Ga ik met of zonder make-up naar een sollicitatiegesprek?

Ook hier geldt de regel: hou het sober! Te veel glitter en kleur doen je er snel ‘goedkoop’ uitzien. Vermijd ook te opvallende accessoires of een te zwaar parfum. Kies voor neutrale make-up die jou een natuurlijke look geeft. Let er ook op dat je handen en nagels keurig verzorgd zijn.

 

Deze richtlijnen klinken misschien wat overdreven maar ze getuigen wel van respect en beleefdheid voor de rekruteerder en het bedrijf. Men zal jou ernstiger nemen als men merkt dat je je best hebt gedaan om goed voor de dag te komen. In een later stadium van de sollicitatieprocedure kan je vragen naar de dresscode binnen het bedrijf.

 

 

Lees ook:

10 traditionele jobs waarin je een kostuum of mantelpak draagt

De beste manier om indruk te maken op je baas

De juiste dresscode voor een zomers sollicitatiegesprek