Welke houding neem je aan tijdens een sollicitatiegesprek?

In essentie moet je houding zeggen:' ik voel me op mijn gemak'. Je probeert dus best ontspannen te lopen, staan en zitten. Dat wil niet zeggen dat je erbij moet gaan hangen als een 'couch patato', dat is weer net iets te veel van het goede.


De meeste sollicitanten beginnen met een vrij rechte en ietwat gespannen houding. Ze zitten recht in hun stoel, met hun rug tegen de leuning. Dat is meestal het gevolg van de zenuwen.


Dat je zenuwen hebt is trouwens een goed teken. Het zal de interviewer duidelijk maken dat je echt geënteresseerd bent. Naarmate het gesprek vordert zal je je comfortabeler voelen en dat mag je gerust laten merken in je houding. Je zakt iets achteruit, verzet je af en toe, maakt gebaren, leunt voorover.... Blijf dus niet star en onbeweeglijk zitten.


Hou wel rekening met je gesprekspartner. Wanneer deze laatste veel beweegt, zal hij het niet erg vinden dat ook jij regelmatig verschuift. Is je gesprekspartner rustig, dan wiebel je best niet te veel over en weer want dan laat je misschien een overactieve indruk achter.


Opvallend is trouwens dat mensen wanneer ze tot een akkoord komen, wanneer het klikt of wanneer ze elkaar appreciëren, dezelfde houding aannemen. Meestal gebeurt dat onbewust. (Ga dus niet proberen om bewust het gedrag van je interviewer te imiteren want dat zal onnatuurlijk overkomen!)


Wanneer je staat of loopt, doe je er goed aan om je lang te maken. Dit is geen discriminerend advies naar kleinere mensen toe. Het is gewoon een vaststelling dat je de wereld beter aan kan wanneer je je lang en recht maakt. Probeer het maar eens wanneer je in een sombere bui bent. Als je gebukt en met hangende schouders door het leven gaat, zal je stemming navenant zijn. Als je jezelf dwingt om rechtop te lopen zal de wereld er al heel wat zonniger uitzien.