Welke competenties heeft een sales manager nodig?

Als sales manager in een organisatie ben je verantwoordelijk voor de verkoop van producten en diensten en geef je leiding aan een team van verkopers/vertegenwoordigers. Je werkt meestal nauw samen met de afdeling marketing. Een goeie sales manager beschikt bij voorkeur over volgende competenties:

 

1. Resultaatgerichtheid

Naast een goed cijfermatig inzicht (je bent immers verantwoordelijk voor de verkoopresultaten) zijn ook resultaatgericht denken en commercieel inzicht belangrijk.

 

2. Communicatieve vaardigheden

Je kunt je kennis van het product en van de toepassingsmogelijkheden goed overbrengen in een gesprek of een presentatie. Bij gesprekken met klanten is het ook belangrijk dat je goed kunt luisteren en hun vragen duidelijk kunt beantwoorden. Ook in gesprekken met je verkopers is helder communiceren de boodschap.

 

3. Klantgerichtheid

Je bent verantwoordelijk voor goede relaties met de klanten. Laat merken dat je niet alleen wordt geleid door de wens om te verkopen, maar dat je ook kunt denken vanuit hun behoeften. Je beschikt dus best over wat inlevingsvermogen.

 

4. Onderhandelen

Een sales manager moet beslist een goede onderhandelaar zijn, bijvoorbeeld als je met een nieuwe klant in zee gaat of een contract met een bestaande relatie vernieuwt. Zo kun je een mooie korting bieden als iemand veel afneemt, of bepaalde voorwaarden stellen als een klant een voorkeursbehandeling wil.

 

5. Motiveren

Als teamleider is het belangrijk je medewerkers te motiveren bij het stellen van targets. Je kent hun sterke en zwakke punten en speelt daarop in, bijvoorbeeld door hen een cursus of opleiding voor te stellen om bepaalde vaardigheden beter te ontwikkelen. Tijdens sales meetings kun je hen motiveren om hun targets voor de komende periode te halen. Niet vergeten: geef je medewerkers ook de ruimte om zelf met ideeën te komen!

 

Zoek je een baan als sales manager? Hier vind je een mooi aanbod.

 

Bron: www.carrieretijger.nl