Wees op tijd

Het klinkt misschien zeurderig maar je komt best op tijd voor je gesprek. Als je je potentiële werkgever tijdens een eerste contact al laat wachten, kan hij daaruit de conclusie trekken dat het voor jou allemaal zo belangrijk niet is of dat je nonchalant bent.

Te laat

Je moet trouwens al een goed excuus hebben om je laattijdigheid goed te praten. Zelfs verkeersopstoppingen of een moeilijk te vinden adres geven maar matig voldoening. Wanneer je naar een sollicitatiegesprek gaat, word je verondersteld om rekening te houden met onverwachte factoren.

Gebeurt het toch dat je door omstandigheden te laat komt, verontschuldig je dan maar hou het beknopt. Er zijn kandidaten die amper 5 minuutjes te laat opdagen, maar zich bijna een kwartier lang verontschuldigen.

Te vroeg

Ook véél te vroeg komen doe je beter niet. Je bent dan een blok aan het been van de receptioniste. Heb je je toch zwaar misrekend, dan kan je beter een blokje rond gaan of ergens iets gaan drinken.
Opgelet: drink nooit alcohol! Een glas wijn of een pintje kan heel ontspannend werken maar heeft drastische gevolgen voor je adem.

Als het buiten stenen uit de grond vriest, heb je extra voordeel wanneer je iets te vroeg bent. Je handen kunnen dan namelijk rustig opwarmen zodat je je gesprekspartner niet moet begroeten met een onaangename, ijskoude hand.

Ook bij een hittegolf doe je er best aan om iets vroeger te arriveren. Je kunt de extra tijd gebruiken om even langs het toilet te lopen om je handen te wassen of jezelf te verfrissen. Zo vermijd je dat het eerste contact verloopt via een zweterige, klamme hand. Bedenk ook dat zweetvlekken op sommige kleuren meteen donkere kringen veroorzaken. Kies je voor wit of zwart, dan ben je zeker dat je dit vermijdt.

Maak van je sollicitatiegesprek het hoofdpunt van de dag. M.a.w. neem er je tijd voor en maak geen andere afspraken die al te nipt aansluiten bij je interview.