Wat zegt het lettertype over je cv?

 

Behalve een opsomming van je studies, ervaringen en competenties is een cv natuurlijk ook een vormgegeven document met een eigen visuele stijl. En daar kan je zowel mee scoren als zwaar op afgerekend worden. De keuze van het juiste lettertype is dus erg belangrijk. Wat werkt en wat niet? We legden de vraag voor aan vormgever Gert Dooreman en aan HR-consultant Eva Michielsen van selectiebureau DIP.

Gert Dooreman werkt als typograaf voor verschillende theaterhuizen en gereputeerde uitgeverijen. Hij is al jaren de vaste vormgever van Tom Lanoye en won verschillende prijzen.

Standaardlettertypes niet geschikt

“Een lettertype als Times New Roman getuigt van weinig persoonlijkheid of fantasie”, zegt hij. “Ik vind het voorspelbaar en knap erop af. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor Arial of Georgia: het getuigt van luiheid. Wie dat gebruikt heeft niet genoeg zijn best gedaan.”

De courante lettertypes die op een computer staan vindt Dooreman een beperking: “De mensen willen zich met die lettertypes behelpen, maar beseffen niet dat de meeste daarvan ontworpen zijn om op het scherm gelezen te worden en niet geschikt zijn voor documenten op papier. Meestal is het nodig om daarvoor extra lettertypes aan te kopen of te downloaden.”

Garamond en Baskerville

Is er dan geen enkel ‘gewoon’ lettertype geschikt voor een cv? Dooreman tipt er toch twee: “Garamond vind ik een heel gedegen, maar klassieke letter. Ook Baskerville kan werken. Maar let wel: deze lettertypes zijn nog geen garantie op succes. Wie kans wil maken op een job moet ook inhoudelijk een sterk cv hebben.”

Wat met een online cv?

Voor e-mails en online cv’s zijn de regels weer heel anders. Dooreman: “Het kan gebeuren dat jouw bericht er op het scherm van de ontvanger heel anders uitziet dan bij jou. Besteed dus niet veel aandacht aan de opmaak. Gebruik ook geen Garamond of Baskerville, want die zijn niet geschikt om op een scherm gelezen te worden.”

Het belang van metriek

Voor een papieren cv is niet alleen het lettertype belangrijk, maar ook de opmaak. “Je hoeft geen vormgeving gestudeerd te hebben om een aanvaardbare lay-out te kunnen maken. Maar let toch op een paar zaken: gebruik geen te lange zinnen en breek de regels correct af. Als je een lang cv hebt, gebruik dan tussentitels en zet die eventueel in het vet. Het ritme van je pagina, de metriek, is belangrijk.”

Gecharmeerd door een cv

“Ik vind ook het kanaal waarlangs je een cv verstuurt erg belangrijk. Berichten via Facebook of Twitter vind ik zelf eigenlijk niet passend voor zakelijke communicatie en dus negeer ik die gewoon. Maar een mooie, geschreven brief kan mij wel charmeren. Onlangs heb ik een freelancer in dienst genomen omdat hij mij een mooie brief had bezorgd.”

“Verder vind ik dat iedereen zorg moet besteden aan de opmaak van zijn cv, zowel de vormgever als de boekhouder. Durf ook origineel zijn, want je hebt creativiteit nodig voor élke job. Niemand heeft een excuus.”

Lettertype weinig belang

Volgens Eva Michielsen van DIP heeft het lettertype van een cv weinig invloed op het al dan niet uitnodigen van een kandidaat.

“Het is de inhoud die primeert en die bepaalt of een kandidaat in aanmerking komt of niet. De impact van een lettertype is zeer laag, al moet het cv natuurlijk wel leesbaar blijven.”

Eenvoudig is meestal het best

Net als Gert Dooreman raadt Eva Michielsen af om Times New Roman te gebruiken: “Een klassiek lettertype mag, maar Times is misschien toch wat té klassiek en geeft een verouderde indruk.”

Nochtans zou een standaardlettertype als Arial voor haar niet onmiddellijk een reden zijn om het cv in de prullenbak te gooien: “Het is best om het eenvoudig te houden en als het daardoor saai wordt, is dat niet zo heel erg. Ook cv’s in een saai lettertype zullen we lezen. Al komt iemand die solliciteert voor grafisch ontwerper best wel wat creatiever uit de hoek.”

Toch waarschuwt Michielsen om niet te veel lettertypes door elkaar te gebruiken: “Het moet duidelijk blijven.”

Bij voorkeur een cv via e-mail

In tegenstelling tot Gert Dooreman houdt Eva Michielsen niet van cv’s op papier. “We verkiezen cv’s via mail of via een online sollicitatiesysteem. Voor ons is dat makkelijker werken. Papieren cv’s ontvangen wij enkel nog op jobbeurzen.”

Foto Dooreman: © Johan Jacobs