Wat zeg ik over mijn burn-out in een sollicitatiegesprek?

"Beste Erik , ik herstelde recent van een burn-out en bereid me nu voor om te gaan solliciteren want ik wil terug aan de slag. Wat zeg ik op een sollicitatiegesprek?"
Het advies van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Beste Jan,

Je hebt natuurlijk diverse opties die ik hier kort voor jou overloop:

 1. Je vertelt hoe de vork aan de steel zit: je kan kiezen voor de eerlijke aanpak waardoor je ook toont dat je voor een open en eerlijke communicatie bent. Dit komt zeker positief over op je interviewer. Beperk je tot de positieve kant van je ervaring en vertel er bij wat je dankzij je burn-out hebt geleerd en hoe je dat reeds vandaag anders aanpakt.  Best laat alle moeilijke ervaringen van een burn-out achterwege want hierdoor riskeer je een zwaar en subjectief gevoel bij je interviewer achter te laten.

  Persoonlijk ben ik een grote voorstander van deze optie .

 1. Je spreekt over deze periode in algemene termen: je kan vaag blijven en spreken over een afwezigheid wegens een ernstige ziekte. Je benadrukt dat je volledig bent hersteld.

  In een sollicitatiegesprek ben je niet verplicht om extra informatie over je gezondheid te geven.

 1. Je kleurt de periode anders in: je kan de tijd die je thuis hebt doorgebracht anders voorstellen en omschrijven als een “sabbatical”. Tijdens deze periode heb je tijd genomen voor jezelf, een periode van bezinning en herbronning.

  We voelt waarschijnlijk ook dat we stilaan dichter in de buurt van een leugen komen maar ik zou deze creatieve voorstelling nog  kunnen klasseren in de rubriek van de ‘verdraaide waarheden’. Let wel op wat je in het gesprek over deze reflectieperiode vertelt want een ervaren interviewer zal met de gepaste vragen snel kunnen achterhalen wat de ‘juiste kleur’ van deze afwezigheidsperiode is.

 1. Je liegt over deze periode : je kan deze periode zowel in je cv als in het gesprek volledig verzwijgen. Dit kan je eventueel wel doen als je maar een korte periode afwezig bent geweest, bijvoorbeeld een viertal weken. Was je voor een langere periode afwezig, kan je volgens mij best kiezen voor één van de opties hierboven beschreven.

  Door te liegen in een sollicitatiegesprek of in je cv, riskeer je immers om een sfeer van wantrouwen te creëren bij de ervaren interviewer waardoor je je kansen op een positief resultaat snel reduceert.

Je hebt zeker een aantal opties die je kan afstemmen op het type bedrijf en interviewer die je ontmoet. Maar hoe meer je voelt dat je moet afwijken van optie 1, hoe meer je misschien jezelf de vraag moet stellen of dit het bedrijf/de job is waarvoor je dient te solliciteren en waarin je gelukkig zal zijn.

Ik wens je veel succes!

In samenwerking met Itinera