Wat vertelt je handdruk?

Ga je op sollicitatiegesprek? Weet dan dat je eerste indruk allesbepalend is. Let er dus op dat je je gesprekpartner op de juiste manier aanspreekt. Enkele tips?

Niet opdringerig

Vaak zal je even moeten wachten vooraleer je gesprekspartner verschijnt. Spring niet meteen recht wanneer je denkt dat je interviewer binnenkomt. Wacht rustig tot je wordt aangesproken en sta dan pas recht.

Met uitgestoken hand naar je interviewer toerennen doe je ook best niet. Dan kom je overenthousiast of wanhopig over. Wacht tot de ander het initiatief neemt voor een handdruk.

Het lijken details en het is ook maar een kwestie van seconden maar qua eerste indruk kan het een groot verschil maken.

"Hoe geef je een hand?"

Het lijkt een evident gebeuren maar een simpele handdruk kan heel wat meer verbergen dan je zou vermoeden.

Betekenissen

Uit de manier waarop je een ander een hand geeft of uit de manier waarop die ander jou zijn hand aanreikt, kan je heel wat lezen:

- dominantie: wanneer je een hand geeft met de palm naar beneden, straalt een dominant gevoel uit.
- afstand
: wanneer je een hand geeft met een gestrekte arm, geeft dat aan dat je de andere buiten je intieme zone wilt houden.
- overheersen
: een stijf uitgestoken arm met een duidelijk naar beneden gerichte handpalm dwingt de ontvanger als het ware in een onderworpen houding.
- intiem
: in plaats van de andere van je af te houden, kan je hem ook naar je toe trekken.

Stevige handdruk

De meeste mensen houden van een stevige handdruk. Een slap handje of een handdruk waarbij je alleen de vingertoppen van de andere beet hebt, worden meestal als onprettig ervaren. Een slap handje geeft soms de indruk van een slap karakter. Wegglijdende vingertoppen zouden een teken kunnen zijn van schuchterheid.

Geef dus een stevige hand wanneer je je interviewer ontmoet. Is je interviewer een vrouw, hou er dan rekening mee dat veel vrouwen ringen dragen en dat het nogal pijnlijk is wanneer geringde vingers flink tegen elkaar geknepen worden. Is je interviewer een man van 2 m die amper door de deuropening kan, dan mag je natuurlijk iets harder knijpen. Heb je geen flauw idee van je eigen handdruk, vraag dan aan je vrienden hoe zij je handdruk ervaren.

Kijk je gesprekspartner aan als je hem de hand schudt. Zeg ondertussen wie je bent.

Let ook op de knijpduur. Trek je je hand te snel terug, dan lijk je contactschuw. Hou je de hand van de andere te lang vast dan lijk je dominant of wel heel erg happig op de andere.

Vergeet niet ook niet om opnieuw een hand te geven wanneer je vertrekt.