Wat vertel je non-verbaal tijdens een sollicitatiegesprek?

Een eerste vereiste tijdens een sollicitatiegesprek is een algemene positieve indruk uitstralen. Dit werk je onder andere in de hand met je begroeting, je glimlach en je kledij.

1. Geef een stevige handdruk

Eén van de eerste dingen die de interviewer ziet van de kandidaat is zijn gezicht. Probeer spontaan te glimlachen, geef een stevige handdruk en stel je beleefd voor maar wacht daarvoor tot je daadwerkelijk aangesproken wordt. Ook je kledij is het best aangepast aan het bedrijf en ziet er verzorgd uit. Liever iets te formeel dan te informeel. Let op haarschilfers, zweetplekken en onaangename geuren.

Lees ook:
- Moet je een das aandoen om te gaan solliciteren?
- Vergeet je glimlach niet.
- Wat vertelt je handdruk?

2. Straal vertrouwen uit

Via ons lichaam moeten we tijdens dit gesprek ook zelfvertrouwen uitstralen. Nerveuze bewegingen, krampachtige houdingen en gekruiste armen, die steeds defensief overkomen, zijn dus uit den boze. Een open, actieve en ontspannen houding is een must. Aan de hand van je houding zal men evalueren of je zelfverzekerd/onzeker, rustig/onrustig, zenuwachtig/stressbestendig, enthousiast/passief bent. Toon ook interesse en draai je schouders naar de interviewer toe, leun licht voorover en houd eventueel je hoofd een beetje schuin. Let ook op de houding van de interviewer en probeer een gelijkaardige houding aan te nemen.

Lees ook:
- Kopieer je het gedrag van je gesprekspartner wel of niet?

3. Leg je handen losjes op je schoot

Beter dan je armen kruisen, is het om je armen losjes op je schoot te leggen of ontspannen op de leuning van je stoel. Zit je aan een tafel, leg dan je handen zichtbaar op de tafel. Gebruik ook je handen om dynamiek in je spreken te leggen, maar bouw dit langzaam op, anders kom je zenuwachtig over. Nagelbijten, om de 30 seconden door je haar strijken, nerveus trommelen met je vingers of tikken met een balpen is irriterend en not done, net als schuiven met je voet op schoppen tegen een tafelpoot.

Lees ook:
- Wat doe je met je armen en je benen?

4. Knik met je hoofd

Actief oogcontact is primordiaal. Je kijkt je gesprekspartner aan want zo toon je oprechte interesse, maar je doet dit niet dwingend door te staren want dan kom je veeleer bedreigend over. Bij meerdere gesprekspartners verdeel je de aandacht. Knikken met je hoofd als je je gesprekspartner beaamt, is een veelvoorkomende beweging.

Lees ook:
- Wat oogcontact kan doen