Wat is de beste strategie om te solliciteren?

Ik ben als werkzoekende al een tweetal maanden op zoek naar een nieuwe gepaste baan en vraag me af welke de beste en meest rendabele zoekstrategie is. Ik overweeg immers om mijn CV in de loop van de komende weken naar een 300-tal bedrijven te versturen in de hoop dat er iemand mij zal uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Heeft deze aanpak eigenlijk veel zin?
Het antwoord van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Ik weet niet of het versturen van een groot aantal CV’s zo efficiënt werkt. Integendeel, het zou zelfs het omgekeerde effect kunnen hebben omdat je riskeert bij de ontvanger van je CV een gevoel van ergernis op te wekken wegens een gebrek aan focus ( solliciteer je voor 1 bepaalde functie  of voor meerdere functies?) of interesse in de organisatie ( kan je in je CV voldoende aantonen dat je het bedrijf waar je solliciteert voldoende kent?)

Het zou zelfs kunnen dat je een 300-tal keren afgewezen wordt, wat volgens mij je sollicitatiemotivatie negatief beïnvloedt.

Een efficiëntere zoekstrategie is volgens mij:

  • Bepaal je focus: bepaal voor jezelf voor welke jobs je wilt solliciteren, welke komen overeen met je basiscompetenties.
  • Bepaal jouw loon - en arbeidvoorwaarden: blijft voldoende stilstaan bij vragen zoals “hoeveel wens ik te verdienen, hoever wens ik me te verplaatsen, in welk type bedrijf wens ik te werken, ga ik full of parttime werken, enzovoort.
  • Stel een specifieke zoekopdracht in op www.vacature.com: op deze site kan je een specifieke zoekopdracht instellen waardoor je regelmatig vacatures ontvangt die voldoen aan de door jouw ingestelde criteria.
  • Check wekelijks een aantal jobkranten en zoek daarin die jobs die overeenkomen met je jobdoelwit. Kijk ook welke bedrijven regelmatig aanwerven, je kunt er eventueel ook spontaan solliciteren.
  • Spreek je netwerk aan: door hen via email of telefoon te laten weten dat je op zoek bent naar een job.  Vermeld best welke job je zoekt en vraag of ze jou in contact kunnen brengen met iemand die jou eventueel kan helpen in je zoektocht.
  • Solliciteer spontaan: bij die bedrijven waarvan je denkt dat ze iemand met jouw competenties wensen aan te werven en waar je denkt graag te willen werken.
  • Beperk het aantal sollicitaties per week: zorg voor een hanteerbaar overzicht zodat je snel kan terugvinden voor welke functie je hebt gesolliciteerd. Zorg voor voldoende ontspanning zodat je energiebalans in evenwicht blijft.

Ik ben er van overtuigd dat je met deze aanpak sneller tot een concreet resultaat zal komen.

Ik wens je veel succes!

In samenwerking met Itinera