Waar ga je zitten?

Laat de interviewer voorgaan terwijl jullie naar de plaats van het gesprek gaan. Tenzij hij natuurlijk de deur voor je open houdt en gebaart dat je door mag gaan.

Meestal krijg je een plaats toegewezen waar je kunt gaan zitten. Heb je de keuze, kies dan een plaats van waaruit je gemakkelijk je gesprekspartner kunt zien. Deze opmerking is vooral belangrijk als je met verschillende interviewers tegelijk te maken krijgt. Als iemand half achter je zit, zal het voor jou lastig worden om hem recht aan te kijken en zal je na verloop van tijd misschien ook geen zin meer hebben om jezelf in bochten te wringen. Daardoor kan een minder goede indruk ontstaan.

Tegenover elkaar

Bij een sollicitatiegesprek gaan de gesprekspartners vaak tegenover elkaar zitten. Zo kunnen beiden elkaar recht aankijken maar zitten ze ver genoeg van elkaar om aan te geven dat dit geen vertrouwelijk gesprek is tussen bevriende collega's.

Bij deze zitpositie ben je wel verplicht om elkaar te blijven aankijken. Wil je wegkijken dan moet je je hoofd al expliciet naar links of naar rechts draaien en kan je gezichtsverlies lijden.

Hoekpositie

Een andere positie, en blijkbaar voor velen de meest aangename, is de hoekpositie of de 90° zithouding.

Beide partners zitten dichter bij elkaar, elk aan de hoek van een tafel. Deze positie is meer vertrouwelijk maar toch nog zakelijk genoeg. Bovendien is er meer mogelijkheid om van elkaar weg te kijken. Je kunt op een natuurlijke wijze even recht voor je kijken. De andere zal deze manier niet als expliciet beschouwen en beiden gaan zich meer en sneller op hun gemak voelen.