Waar doe je tijdens een sollicitatiegesprek met je armen en je benen?

Armen en handen kunnen lelijk in de weg zitten als je zenuwachtig bent en je beseft dat er gelet wordt op de indruk die je geeft. Maar waar moet je er dan precies mee blijven?

Gekruiste armen

Vaak wordt gezegd of lees je dat gekruiste armen op een gesloten karakter wijzen. Ze kunnen immers gezien worden als een barrière tussen jou en de ander. Om die reden worden gekruiste armen ook vaak afgeraden.

We voegen er echter meteen aan toe dat deze houding veel mensen een zeker gevoel geven. Is dat bij jou ook het geval, dan moet je op een moment dat je al zenuwachtig bent (zoals bij een sollicitatie) zeker niet krampachtig proberen dit te veranderen.

In andere situaties probeer je deze houding toch best te vermijden. Zoals bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven. Hier zal je met deze houding zeker een gesloten onzekere indruk nalaten als je gedurende je hele presentatie stijf met je armen overeen staat.

Losjes op tafel

Het is beter om je armen losjes op je schoot of ontspannen op de tafel te leggen. Als je er niet in slaagt kan het helpen om iets vast te houden.

Je moet er maar eens op letten hoe vaak nieuwslezers een pen vasthouden. Dat is niet alleen om te kunnen volgen hoever ze zijn in het journaal. Het geeft hen ook letterlijk een houvast. Zo bekeken kan een pen, een naamkaartje, een glas water of een bezoekersbadge je de nodige houvast geven.

Ga er echter niet mee spelen want dat leidt dan weer de aandacht af.

Gebaren

Gebruik je handen ook om gebaren te maken, om dingen te onderstrepen of om je uitleg bij te staan. Vaak zijn gebaren een teken dat de andere zich op zijn gemak voelt en dat hij enthousiast is. Maak het evenwel niet t� theatraal.

Benen en voeten

Het is niet omdat je interviewer alleen je armen en handen ziet, dat je je benen en voeten moet verwaarlozen. Een schuivende voet of een schoppend been hou je best onder controle tot je terug buiten bent.