Vergroot je jobkansen met deze 5 sociale media tips

Uit een onderzoek van Tempo-Team blijkt dat een grote groep werkzoekenden informatie over een mogelijke toekomstige werkgever inwint via sociale media. Maar dat geldt ook omgekeerd: steeds meer werkgevers screenen de sociale mediakanalen van hun sollicitanten. Waar let je best op als je op zoek bent naar een job en op je LinkedIn, Facebook en Twitter al een eerste goede indruk wil maken?

 

1. Wees consistent

Zorg er in de eerste plaats voor dat je online profiel of cv quasi identiek is aan de papieren cv die je opstuurt. Ook informatie en beeldmateriaal op diverse sociale media over hobby’s en vrijetijdsbesteding mogen elkaar niet tegenspreken. Let er vooral op dat er niets te vinden is dat je reputatie effectief kan schaden.

 

2. Ban ongepaste foto’s, filmpjes en commentaar

Dat filmpje van die zatte avond is misschien leuk voor je vrienden, maar een toekomstige werkgever kan daardoor een verkeerde indruk van je krijgen. Die vriend die altijd die ‘artistieke naaktfoto’s’ op jouw muur post? Defrienden of wegmoffelen! Pas ook goed op met vulgaire cartoons, foute commentaren en domme kritiek, zeker op bepaalde bedrijven of vorige werkgevers.

 

3. Verzorg je PR

Maak een positieve indruk en laat die bevestigen door anderen. Zo kan je collega’s uitnodigen om je op LinkedIn te endorsen en je competenties te onderschrijven. In de regel geldt daar: voor wat, hoort wat. Je kan ook aan je werkgever en eventuele klanten vragen om positieve commentaren te plaatsen en je talenten en persoonlijkheid te prijzen.

 

4. Market je competenties

Jezelf kunnen verkopen is een gave, ook via sociale media. Als je ergens goed in bent, mag je dat gerust in de verf zetten. Toon je kennis, vertel over je ervaringen en maak duidelijk dat je echt geboeid bent door jouw vak of sector door af en toe eens een interessant en relevant artikel te posten.

 

5. Laat je kwaliteit zien

Op welke sociale media je ook actief bent, gedraag je altijd professioneel. Let erop dat je vlot en helder communiceert en vermijd taal- en spelfouten. Dat komt echt niet over en communicatieve vaardigheden zijn cruciaal voor een toekomstige werkgever.

 

Bron: Tempo-Team