Vergeet je glimlach niet

Een van de eerste dingen die de interviewer van een kandidaat ziet is diens gezicht. Let er dus op dat je glimlacht wanneer jullie elkaar begroeten. Zo maak je meteen een positieve indruk. Nog voordat er ook maar iets gezegd is, toon je dat je het leuk vindt om de andere te ontmoeten en dat je uitkijkt naar het gesprek.

Overdrijf niet

Ook tijdens het gesprek is het belangrijk om af en toe eens te glimlachen. Doe je dat niet, dan geef je de indruk gestresseerd en onzeker te zijn. Overdrijf niet. Als je met pijn in je kaken buitenstapt, heb je waarschijnlijk te veel en te geforceerd gelachen. Je gesprekspartner kan concluderen dat je voortdurend hebt zitten glimlachen uit onzekerheid.

Let verder op wat je met de rest van je gezicht doet. Wanneer de interviewer iets voorstelt waar je niet mee akkoord bent, laat je best je wenkbrauw niet de hoogte in gaan. Zo'n omhoog bewegende wenkbrauw kan namelijk zoveel betekenen als 'wablieft?!' of 'ah zo zit dat hier...'. Het hangt natuurlijk opnieuw af van de situatie want als het goed klikt met je interviewer kan een wenkbrauwbeweging juist betekenen dat je betrokken bent.

Humor

Probeer eventueel wat humor in je gesprek te leggen. Afstemmen en inspelen op de situatie én op de interviewer blijft de essentiële boodschap.