Veiligheid is booming business

Volgens de cijfers van de Federale Overheid (2014) is het aantal arbeidsongevallen de afgelopen 15 jaar gedaald. Er werken dan ook elke dag duizenden mensen aan de veiligheid op de werkvloer. De preventie-inspanningen die werkgevers doen, werpen hun vruchten af. En veiligheid is booming business.

 

Gezocht: preventieadviseurs

Grote bedrijven en bedrijven met een groot veiligheidsrisico zijn constant op zoek naar preventieadviseurs arbeidsveiligheid niveau 1  met een universitair diploma. In middelgrote bedrijven of bedrijven met gemiddeld risico kun je aan de slag als preventieadviseur niveau 2. Als preventieadviseur zie je erop toe dat Belgische regelgeving met betrekking tot veiligheid wordt toegepast. Je doet risicoanalyses, geeft training en advies en bent de veiligheidsambassadeur op de werkvloer en voor de vakbonden.

 

Om ongevallen op de werkvloer te voorkomen, is het belangrijk dat machines goed onderhouden worden. Techniekers en ingenieurs zijn gegeerde profielen in onderhoud en veiligheid. Je zorgt voor het optimaal functioneren van de technische dienst en werkt aan de verdere uitbouw van een preventieve onderhoudsdienst.

 

Onderhoud en hygiëne

Een andere belangrijke voorwaarde om de veiligheid op de werkvloer te garanderen is dat alles elke dag netjes opgeruimd wordt. Rondslingerende zaken verhogen het risico op vallen. Als verantwoordelijke cleaning sta je in voor de reiniging van de productieruimte en de machines.

 

Projectleiders in de bouw- en andere sectoren zorgen voor de implementatie van het veiligheidsbeleid van het bedrijf op de werf.

 

Specialisten op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid werven voortdurend milieucoördinators aan. Zij zorgen voor optimale werkomstandigheden die werknemers fysiek en mentaal gezond houden.

 

Werk je als safety risk analyst dan zijn risicoanalyses, bijvoorbeeld om het spoorwegverkeer in goede banen te leiden, je voornaamste taak. Als safety engineer ontwerp je hele veiligheidsplannen.

 

 

Klik hier om alle vacatures in de veiligheidssector te bekijken.