Twilliciteren: vat je cv samen in 140 tekens

Waar je vroeger een uitgebreid cv en een grondig onderbouwde motivatiebrief nodig had om te solliciteren zijn er tegenwoordig, met dank aan de sociale media, veel meer mogelijkheden. Wat dacht je van twilliciteren op twacatures? Met je ‘twesume’ uiteraard, een cv in 140 tekens.

Less is more

Heel wat carrièrecoaches en internetgoeroes hameren erop: een profiel op sites zoals LinkedIn, Facebook en Twitter is onontbeerlijk voor wie op zoek is naar een job of vooruit wil in zijn carrière. Wie de sociaalnetwerksites afschuimt, de juiste mensen volgt en zo zijn netwerk uitbreidt, kan op mooie opportuniteiten stoten.
Maar kan je op die manier ook solliciteren? Een tweet naar een HR-verantwoordelijke van een bedrijf waarvoor je wil werken, kan dat volstaan om je kandidaat te stellen? Dat hangt ervan af. De meeste bedrijven aanvaarden enkel sollicitaties per mail, andere eisen zelfs nog een brief, maar nog andere zijn helemaal gewonnen voor het idee van de ‘twillicitatie’.

Jezelf op een kernachtige manier aan de man kunnen brengen is al een kunst op zich. Vandaar dat bedrijven die op zoek zijn naar mensen die heel direct kunnen communiceren én die vlot hun weg weten in de nieuwe media soms via Twitter recruteren of vragen om de sollicitatieboodschap te beperken tot de lengte van een tweet.

Zo lanceerde het interimkantoor Accent vorig jaar een campagne waarbij kandidaten zichzelf moesten aanprijzen in 140 tekens, deed het Nederlandse bedrijf Neomax iets gelijkaardigs op de site twilliciteer.nl en had ook het online mediabureau Energize genoeg aan zo’n beknopte sollicitatieboodschap om te zien welk vlees ze in de kuip hadden.

Actief op zoek

Het echte twilliciteren vindt natuurlijk plaats op Twitter zelf. Het Gentse In the Pocket heeft goede ervaringen met twillicitaties en haalde op die manier heel wat van zijn medewerkers binnen. “We zoeken vooral jonge mensen, en die zitten nu eenmaal op Twitter”, zegt Pieterjan Bouten.

Ook Wijs (voorheen Netlash) doet het op die manier. “Eén tweet en de jobadvertentie raakt verspreid onder mensen die geïnteresseerd zijn in wat we doen als bedrijf”, zegt CEO Bart De Waele.

FlandersDC gaat nog een stap verder en gebruikt Twitter actief om talent te scouten. Algemeen Directeur Pascal Cools volgt interessante profielen en stelt op die manier een shortlist samen van mensen van wie hij vindt dat ze bij zijn organisatie passen.

De voorbeelden geven het aan: in de wereld van de online marketingbureaus en andere digitale communicatoren is twilliciteren al lang geen vreemd verschijnsel meer. Andere sectoren zijn evenwel minder happig op het fenomeen en zullen je sollicitatie waarschijnlijk naar de prullenbak verwijzen als je ze niet via de geijkte kanalen instuurt.

Hoe doe je het?

Goed, over naar de praktijk. Je hebt een Twitterprofiel en bent helemaal klaar voor je eerste twillicitatie, wat dan? Vat jouw ervaringen en competenties heel kernachtig samen (een beetje zoals je zou doen bij een ‘elevator pitch’) en stuur je bericht bij voorkeur als private message naar de rekruteerder. Als die persoon jou niet volgt op Twitter, is dit echter niet mogelijk. Kies dan voor een @-reply.

Omdat – we moeten eerlijk blijven – zo’n tweet onmogelijk alles kan vertellen over jouw competenties en ervaringen, voeg je er best een link aan toe die verwijst naar jouw LinkedIn-profiel, online portfolio, video-cv of andere webpagina waar de rekruteerder meer over jou te weten kan komen.

Het is ook aangeraden om de hashtag #twesume te gebruiken, of, als de rekruteerder dat zo heeft aangegeven, een speciale hashtag voor de vacature erbij te zetten.

Je tweet kan er dan bijvoorbeeld als volgt uitzien:

Ervaren community manager met skills in #SocialMedia, #Marketing, redactie en meer! Cv op http://link #twesume

Vind je dat solliciteren met korte tweets toch maar niets voor jou en wil je daarentegen liever net heel uitgebreid over je vaardigheden, ervaringen en achtergrond vertellen, dan is een cv-interview misschien meer iets voor jou.

Wat je ook besluit te doen, zorg ervoor dat jouw bericht en het medium dat je kiest naadloos aansluit bij de cultuur van het bedrijf waarvoor je solliciteert.