Switch: de Tinder voor jobs

Voor daten via je smartphone is de app Tinder tegenwoordig zowat de standaard geworden. Bevalt de potentiële partner die je wordt voorgesteld je, dan swipe je naar rechts; vind je hem of haar maar niets, dan veeg je naar links. Zien jullie elkaar beiden zitten, dan kan er gechat worden. De eenvoud van de app is zonder twijfel de verklaring voor het succes, al vinden critici dat het er bij Tinder wel érg oppervlakkig aan toegaat voor een app die zich inlaat met iets ernstigs als relaties.

Een New-Yorks bedrijf wil het systeem van Tinder nu toepassen op de arbeidsmarkt. Via de onlangs gelanceerde app Switch kunnen werkzoekenden met één enkele veegbeweging hun oordeel vellen over de hun voorgestelde jobadvertenties. Pas als er een match is, wordt de identiteit van de sollicitant aan de rekruteerder onthuld. Volgens de makers kunnen kandidaten op die manier heel wat tijd winnen en frustraties vermijden. Medeoprichter Brett Martin: “Met Switch willen we de macht terug in handen van de sollicitant leggen. Een job zoeken moet veilig en comfortabel kunnen gebeuren. We proberen om onze gebruikers daarom zoveel mogelijk relevante jobkansen aan te bieden.”

Voorlopig enkel in New York

Switch gebruiken is gemakkelijk. Je kan inloggen met je LinkedIn-account en vervolgens een soort mini-cv opstellen met je vijf belangrijkste vaardigheden en drie interessantste werkervaringen. Vervolgens krijg je dagelijks een lijst jobs voorgeschoteld op basis van jouw profiel en voorkeuren. Dan kan het swipen beginnen: naar rechts voor vacatures die je interesseren en naar links voor wat je niet ligt. De rekruteerders doorbladeren de profielen van de werkzoekenden op dezelfde manier en als er een match is kunnen jullie via chat de verdere stappen afspreken.

Momenteel richt de app zich enkel op jobs in de digitale media en technologiesector in New York, maar het team achter Switch – naast Martin ook nog medeoprichters Yang Mou en Yarden Tadmor en de nieuwe CTO Ricky Chang, de man achter eBays aanbevelingsalgoritme – zijn vast van plan om de app ook in andere steden beschikbaar te maken.

Martin gelooft rotsvast in het succes van Switch. Vooral het feit dat de app bij het voorstellen van nieuwe vacatures rekening houdt met wat je eerder goed- en afgekeurd hebt, maakt volgens hem Switch zo efficiënt. “We maken het werkzoekenden gemakkelijker om jobs te vinden die hen echt interesseren. Daarnaast is het voor rekruteerders ook handig om passieve werkzoekenden te bereiken”, zo besluit de man achter de app.