Stappenplan voor een efficiënte “jobhunt”

Je weet nu al hoe je een cv en motivatiebrief moet schrijven en hoe je een sollicitatiegesprek het best aanpakt. Maar tussen het moment dat je de zoektocht aanvat en je eerste werkdag gebeurt er nog veel meer dan dat. Een sollicitatieproces bestaat immers uit veel verschillende stappen. Wat als je dan ook nog eens voor verschillende jobs tegelijk solliciteert? Gebruik het volgende stappenplan om het overzicht te behouden en efficiënt aan de slag te gaan.

Voor je begint te solliciteren is het belangrijk eerst na te denken over de richting die je uit wil. Zo verlies je niet te veel tijd aan vacatures die achteraf tocht niets voor jou blijken te zijn. Enkele tips: 

 

 • Weet wie je bent. De eerste stap is nagaan wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Ga na wat je sterke punten zijn. Hou je ambities, ervaringen en voorliefdes indachtig.

 

 • Hoe sluit je profiel aan bij de eisen van de werkgever? Je zult merken dat er dikwijls veel sollicitanten zijn voor een job. Daarom is het cruciaal om jouw profiel haarfijn te bepalen. Het heeft immers pas zin om voor een job te solliciteren als je profiel perfect aansluit bij de vereisten van de vacature. Deze kan tijd kosten, maar je zult zien dat het de moeite waard is. Zet het op papier, zodat je jezelf eraan kan doen herinneren niet te ver af te wijken van je doel. Zo kan je je motivatie en ervaringen beter verkopen in je cv en motivatiebrief.

 

 • Staar je niet blind op die ene droomjob. Bij aanvang van je zoektocht heb je misschien een ideaalbeeld in je hoofd. Stel alles in het werk om je droomjob te vinden, maar als je na verloop van tijd geen succes behaalt, is het misschien aangeraden om dat beeld bij te stellen. Hou dus je oren en ogen open voor andere ‘droomjobs’!  

 

Solliciteren is een fulltime job. Je moet er intensief mee bezig zijn om resultaat te behalen. Wacht niet tot iemand jou contacteert, want dat gebeurt zelden. Neem zelf het heft in handen. Vacatures kan je op verschillende manieren vinden.

 

Waar vind je interessante vacatures?

 • ‘The old fashioned way’: advertenties bekijken in kranten of vakbladen.
 • Vacaturebanken op internet doorspitten. Neem zeker een kijkje op onze website.  
 • Neem zeker ook een kijkje op de website van de werkgever waar je wilt solliciteren.
 • Via de sociale media: Facebook, Twitter, LinkedIn…
 • Stap naar een wervings-of selectiebureau. Zij kunnen je helpen door interessante vacatures aan te bieden en je voor te stellen aan bedrijven.
 • Een spontane sollicitatie opsturen. Toon je ondernemingszin en verstuur je cv met begeleidende tekst. Heel wat bedrijven staan open om enthousiaste kandidaten een kans te geven.  
 • Via je netwerk. Spreek vrienden, familie en kennissen aan en laat hen weten dat je op zoek bent.

TIP

Schrijf je aan het begin van je zoektocht onmiddellijk in als werkzoekende op de website van de VDAB. Klik op het onderdeel “schrijf je in.” Vanaf dan begint je wachttijd of beroepsinschakelingstijd te lopen. Heb je na die periode nog geen werk, dan kan je een inschakelingsuitkering aanvragen.

 

Schrijf je cv en motivatiebrief.

Heb je een vacature gevonden die je aanspreekt, aarzel dan niet om in je pen te kruipen. Neem een kijkje bij de voorbeeld cv en motivatiebrief.

TIP

Wanneer je je sollicitatie opstuurt, kan het geen kwaad een ontvangstbevestiging te vragen. Zo ben je gerust dat je kandidatuur de juiste persoon bereikt heeft.

 

Hoe deel je je tijd efficiënt in ?

Het is goed om structuur te hebben in je dagindeling. Door een vaste routine te hanteren, ben je elke dag nuttig aan het werk voor je sollicitaties.

 1. Richt een ruimte in. Zorg ervoor dat je een eigen ruimte hebt om geconcentreerd te solliciteren. Hou je pc, een telefoon en schrijfgerief bij de hand.
 2. Leg werkuren vast voor jezelf. Het gemakkelijkst is om de werkuren van bedrijven te respecteren. Zo krijg je ook het snelst respons. Werk van 9u tot 12u en/of van 13u tot 18u.
 3. Leg jezelf concrete doelstellingen op. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je één vacature per dag aanpakt. Of bepaal bijvoorbeeld dat je een voormiddag spendeert aan het zoeken van jobs of een bezoek aan wervingskantoren.
 4. Hou alles bij. Het is belangrijk dat alle documenten bij te houden, van je inschrijving bij de VDAB, tot motivatiebrieven en cv’s. Ze zullen zeker nog van pas komen. Orden een aantal mappen op je pc.

 

Om goed bij te houden waarvoor je solliciteerde en wanneer je even contact moet opnemen met een potentiële werkgever, is het belangrijk een agenda bij te houden. De volgende stappen kunnen je helpen om gestructureerd aan de slag te gaan.

 • Hou de einddatum van de vacature in het oog. Soms lijkt het lang te duren vooraleer je antwoord krijgt op een vacature. Maar vergeet niet dat elke vacature een einddatum heeft Schrijf die in je agenda op. Vanaf één tot twee week na het verstrijken van die datum mag je een antwoord verwachten. Recruiters hebben immers de tijd nodig alle kandidaturen aandachtig te bekijken.

 

 •  Maak een to-do lijst. Als je verschillende interessante vacatures tegelijkertijd ziet, is het beter een lijstje te maken. Solliciteer eerst voor die vacatures waar de deadline prangend is. Werk je lijst af voor je aan iets nieuws begint.

 

 • Schrijf op wanneer je antwoord mag verwachten. Zit niet eindeloos lang te wachten op antwoord. Je mag gerust zelf contact opnemen met de recruiter om te horen hoe ver ze staan met het proces. Zelfs als ze nog geen beslissing hebben genomen, is het goed te tonen dat je uitkijkt naar een positieve respons.

 

 • Sollicitatiegesprek inplannen. Het spreekt voor zich dat een sollicitatiegesprek voorrang krijgt op andere zaken die eventueel ingepland stonden. Stel dat je een tijdelijke job hebt aangenomen, dan zal je toekomstige werkgever heus wel begrijpen dat je pas na afloop van die job tijd kan vrijmaken voor een gesprek. Daarmee toon je dat je een verbintenis kan aangaan.

 

 • Vraag aan het einde van het sollicitatiegesprek ook altijd aan de recruiter wanneer je antwoord mag verwachten. Als je op die datum niets hoort, kan het geen kwaad om kort daarna een mail te sturen of een telefoontje te plegen.

TIP

Vraag je potentiële werkgever wanneer ze voorzien hebben om de knoop door te hakken. Overstelp ze daarna niet dagelijks met telefoontjes of mails omdat je ongeduldig bent. Geef de recruiter een beetje respijt, soms kan het een aantal dagen uitlopen.

 

Proficiat, je bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Weet dat je hier ook verschillende stappen moet doorlopen vooraleer je de job uiteindelijk hebt. Afgewezen worden is ook in eender welke stap van het proces nog altijd mogelijk. We fietsen er even  door.

 • Het oriënterend gesprek of het eerste sollicitatiegesprek dient meestal om kennis te maken met potentiële werknemers. De recruiter gaat na of je past bij het bedrijf.

 

 • Maak een verslag op voor jezelf na het eerste gesprek. Ga na wat de sterke en minder sterke punten waren in het gesprek. Dit is een goede voorbereiding voor de gesprekken die eventueel volgen of zelfs voor een andere job.

 

 • Vervolggesprekken. Meestal moet je verschillend gespreksrondes of zelfs testen doorlopen voor je aangenomen wordt. Een werkgever wil echt weten of je de beste kandidaat bent. Daarom moet je soms meer dan twee rondes doorstaan. Dikwijls kom je in een vervolggesprek in aanraking met verschillende mensen: toekomstige collega’s, de personeelsmanager, de directeur of manager.

 

 • Testen of assessment. Veel bedrijven en selectiekantoren maken gebruik van zowel psychologische als technische testen als instrument om de geknipte kandidaat te vinden. Het gaat van numerieke testen tot persoonlijkheids- en intelligentietesten.

TIP

Neem een kijkje op onze website. Onder de rubriek solliciteren vind je een onderdeel ‘assessment’ waar je alle testen kan bekijken en zelfs oefenen.

 

 • Afwijzing. Wanneer je na een aantal gesprekken toch wordt afgewezen, is dat zuur. Hoe hard het ook is, probeer er uit te leren. Vraag ook waarom je niet bent gekozen. Is de reden niet duidelijk, vraag er dan op door.

TIP

Blijf positief ! Het gebeurt zelden dat je na enkele dagen of een week al succes boekt. Beschouw afwijzingen als ervaring en een extra stimulans. 

 

Tijd voor bubbels ! Je hebt de job beet. Nu moet je nog een belangrijke stap zetten: de onderhandeling van het contract.

 • Arbeidsvoorwaardengesprek en salarisonderhandelingen. Meestal is de vraag naar wat je wil verdienen al eens gevallen tijdens het sollicitatiegesprek. Nu is de kans om je salaris en arbeidsvoorwaarden te bespreken. Om een idee te hebben hoeveel je kan verdienen kan je alvast een berekening maken op het SalarisKompas. Het kan nu alleen nog maar mislopen als jij meer vraagt dan je werkgever wil bieden. Om het gesprek in goede banen te laten lopen, kan je de 5 tips om te onderhandelen – op onze website – in achting nemen. Durf zeker op je strepen te staan, want meestal komen beide partijen wel tot een compromis.

 

 • Het contract. Haal je mooiste pen van onder het stof en teken je contract. Niet zonder het eerst goed door te lezen natuurlijk en als je zeker bent van je stuk. Neem als het mogelijk is nog een week vrij voor je begint aan de job. Het is goed met een fris hoofd aan de start te verschijnen.

 

 • Maak een profiel aan op vacature.com en start je jobhunt meteen. Met jouw unieke account start je ‘jobhunt’ meteen. Onze unieke matchingtool zorgt er niet alleen voor dat je jobs te ziet die je op het lijf geschreven staan, maar werkgevers kunnen er ook jouw contactgegevens op terugvinden. 

 

 

Bekijk ook: