Solliciteren via de telefoon: hoe kom je overtuigend over?

Sommige rekruteerders screenen je eerst telefonisch voor je wordt uitgenodigd voor een face-to-facegesprek. Op die manier kunnen ze al een eerste selectie maken, zonder al te veel tijd te verliezen. De bedoeling is om een beter zicht te krijgen op jouw ervaring, vaardigheden en soms ook je looneisen of beschikbaarheid. Voor jou komt het er dan op aan om een persoonlijk gesprek te pakken te krijgen. Enkele tips.

1. Vermijd achtergrondgeluiden

Een sollicitatiegesprek voeren terwijl je gehaast bent, je in een lawaaierige omgeving bevindt of onderweg bent met de wagen, is geen goed idee. Als een rekruteerder je precies op dat moment belt, vraag hem of haar dan om op een later tijdstip terug te bellen. Zo kan je in alle rust, en desnoods met de nodige documenten voor handen, de vragen beantwoorden en aansturen op een vervolggesprek.

2. Hou je brief en cv bij de hand

Het komt niet goed over als je niet meer weet voor welke job je precies solliciteerde wanneer een rekruteerder belt. Hou dus de vacatures waarop je reageerde bij, samen met de brieven en cv's die je verstuurde. Ook al ken je je eigen loopbaan natuurlijk uit het hoofd, het kan een handig geheugensteuntje zijn. Zeker als je plots last krijgt van zenuwen...

3. Schrijf een ander op papier

Waarom ben jij de geknipte persoon voor deze funtie? Denk na over het antwoord en zet enkele krachtlijnen op papier. Zo zal je een vlotte indruk maken. Ben je ook al voorbereid op deze standaardvragen?

4. Wees bondig maar overtuigend

Met een telefonische screening wil de rekruteerder tijd besparen. Hou je antwoorden dus kort en zakelijk, maar probeer toch enthousiast en gemotiveerd over te komen. Word ook niet te familiair, het blijft een sollicitatiegesprek.

Maak tijdens het gesprek duidelijk dat je op de hoogte bent van de activiteiten van het bedrijf en uit zeker geen kritiek. Dat maakt een vreemde indruk tijdens een kennismakingsgesprek. Zelf een vraag stellen over de job of het bedrijf komt dan weer zeer goed over.

5. Hijg niet

Bij een telefonisch interview heb je alleen je stem om te overtuigen. Praat dus duidelijk, op een rustig tempo en hou je ademhaling onder contrle. Denk eraan dat een rekruteerder heel goed kan horen als je lacht, dan wel met de bibber op je lijf spreekt. Probeer in elk geval enthousiast over te komen.

Aarzel ook niet om enkele seconden pauze te laten nadat de rekruteerder een vraag stelde. Je geeft daarmee aan dat je antwoord weldoordacht is.

6. Pas je antwoordapparaat aan

Een grappige boodschap op je antwoordapparaat is leuk, maar werkgevers denken daar wellicht anders over. Als je op zoek bent naar een job, spreek dan een boodschap in die neutraal en professioneel overkomt. Kort, duidelijk en met een duidelijke vermelding van je naam en voornaam.

7. Toch geen vervolggesprek?

Word je toch niet uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek? Vraag dan een woordje uitleg. De opmerkingen kunnen je helpen om je de volgende keer nog eter voor te bereiden.

Bron: netto.be, forbes.com