Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Selor: 'Wij geven gelijke kansen aan al onze kandidaten"

Naam: Anja Neyt

Functie: Business Unit Manager

Bedrijf: Selor

Hoe maak je als sollicitant een goede indruk? Die vraag legden we voor aan Anja Neyts, business unit manager bij Selor. Zij geeft je tips voor een geslaagde sollicitatiebrief, een uitmuntend CV en een vlot sollicitatiegesprek.

CV: "Je CV vormt de rode draad tijdens het interview"

- Vast formaat: "Op onze website kun je online je CV invullen. Je kan er je persoonlijke gegevens, opleidingen, ervaringen en competenties in kwijt. Het gaat wel om een vast formaat omdat we van iedereen dezelfde gegevens willen ontvangen. Je kan bovendien solliciteren voor een specifieke job of spontaan je CV achterlaten om gematcht te worden. Vul het steeds aan als je nieuwe ervaringen hebt, zo hebben wij de meest recente info."
- Geen foto: "Een foto mag, maar is niet verplicht. Als wij een CV doorgeven aan een klant (een overheidsdienst dus),  doen wij dit in eerste instantie anoniem zodat er gefocust kan worden op de ervaringen, opleidingen, …"
- Geen details: "Een CV mag niet te lang zijn. Zorg dat de nodige informatie er zeker in staat zoals: wanneer, welk bedrijf en je functie, je projecten en verantwoordelijkheden… Alleen nuttige details die een meerwaarde betekenen zet je er best in. Hou er ook rekening mee dat de rekruteerder jouw context niet kent. Op basis van jouw omschrijving moet hij zich een beeld kunnen vormen."
- Meest recente ervaringen: " Een CV schrijf je best chronologisch. En nog beter is als je recentste ervaringen eerst staan. Zo krijgen wij meteen een goed overzicht. Het CV vormt ook de rode draad tijdens het interview."

Motivatiebrief: "Niet nodig, in het interview peilen we naar je motivatie"

- Geen motivatiebrief: "Andere selectiekantoren vragen vaak wel een motivatiebrief, maar wij niet. We willen iedereen gelijke kansen geven en dat doen we door enkel te vergelijken via CV’s. In het interview peilen we naar je motivatie."

Gesprek: "Draag waar je je goed in voelt"

- Overloop je eigen parcours: "Onze gesprekken zijn ervaringsgericht, dus ga voor jezelf vooraf eens na wat je uit een bepaalde functie hebt geleerd, wat je taken waren en hoe je dit kan koppelen aan de job waarvoor je solliciteert."
- Draag waar je je goed in voelt: "Een kandidaat moet verzorgd voorkomen, maar het belangrijkste is toch dat je iets draagt waar je je goed in voelt."
- Vergaar informatie: "Informeer je over het bedrijf, de werking ervan en de jobinhoud. Naar een gesprek komen zonder dat je ook maar enig idee hebt hoe het bedrijf ongeveer in elkaar zit, is geen goed idee. Je valt snel door de mand. In onze jobomschrijvingen staan ook altijd contactgegevens van de rekruterende overheidsdienst. Stel dat de job je niet ligt, dan heb je ook geen verkeerde verwachtingen."
 - Stel jezelf in vraag: "Denk na over hoe je in het verleden reageerde op bepaalde professionele situaties. Heb je tijdens een situatie te maken gekregen met veel stress? Wees hier dan eerlijk over en vertel wat je eruit geleerd hebt."
- Toon dat je er zin in hebt: "Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook over hoe je iets zegt. Toon dat je gemotiveerd bent en dat je zin hebt om voor de job te gaan."

Na het gesprek: "Je ontvangt een rapport met je sterke en zwakke punten"

- Vraag geen feedback op het einde van het gesprek: "Wij werken met panelgesprekken. Dat wil zeggen dat er meerdere personen aanwezig zijn tijdens het interview. Op het moment zelf kunnen wij dus geen feedback geven omdat we eerst nog samen moeten overleggen. Na het interview krijg je wel een overzicht, plus de timing van de volgende stappen van het selectieproces. Je hebt vanaf dan drie maanden de tijd om feedback te vragen naar aanleiding van je resultaat. Bovendien krijg je een persoonlijk rapport met je sterke punten en je te ontwikkelen competenties."