Passie voor mode? Zo versier je een job in de mode!

In de mode-industrie is het aanbod vaak groter dan de vraag. Een job scoren in de sector kan daarom best wel een uitdaging zijn. Bovendien zou de omzet in de branche nog steeds dalen en het aantal banen dus ook afnemen. Hoe zorg je ervoor dat jij die felbegeerde job toch te pakken krijgt?

Modeontwerpster Renée van den Bosch, die Lifestyle & Design studeerde, kwam heel wat uitdagingen tegen op haar pad in de modebranche. “Elke dag is anders en je kunt eigenlijk nooit volledig voorbereid aan een dag beginnen. De grootste uitdaging is dat je zelf je weg moet leren vinden in deze industrie. Het is hard werken, je moet risico’s durven te nemen en een sterke ruggengraat ontwikkelen.”

Vaardigheden

Om een rol in de mode-industrie te scoren, is het belangrijk om een aantal cruciale vaardigheden te bezitten:

  • Creativiteit. Dit is een van de belangrijkste vaardigheden voor een baan in de mode-industrie. Volgens Renée “moet dit wel gecombineerd worden met een realistische kijk”. Zo is de ‘need to design’ en vernieuwing altijd het uitgangspunt, met een realistische kijk naar de consument.
  • Flexibiliteit. Bijna net zo belangrijk als creativiteit. Geen dag is hetzelfde in de mode-industrie en je moet je altijd kunnen aanpassen. “Je moet kunnen werken met wat je gegeven wordt, hoewel dit soms onmogelijk lijkt”, voegt Renée toe. “Het is belangrijk verder te durven kijken dan je eigen stijl en te kijken naar de behoeften van de consument.”
  • Teamwork. Dit hangt samen met flexibiliteit. In de mode-industrie heeft iedereen een sterke eigen wil. Volgens Renée is dit “iets wat creatievelingen eigen is, maar je moet leren hier het beste uit te halen in plaats van elkaar tegen te werken.”

Praktische tips

  • Neem initiatief. Proactiviteit en het nemen van initiatief is erg belangrijk om succesvol te zijn in deze industrie. “Van je hobby je werk maken is het mooiste wat er is”, zegt Renée. “Maak er wat van als je de kans krijgt!”
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Het is erg belangrijk in jezelf te geloven, wat het makkelijker maakt voor anderen om ook in jou te geloven. “Doe wat je leuk vindt. Werk er hard voor en ga je dromen achterna. Probeer dingen uit en denk nooit dat iets te hoog gegrepen is”, aldus Renée.
  • Doe praktijkervaring op. Zoals in elke sector is praktijkervaring veel waard. Vaak doen mensen een stage in een klein bedrijf voor ze in de mode-industrie beginnen te werken. Er zijn echter ook internationale modebedrijven, zoals Superdry, die deze mogelijkheid bieden. Renée: “Contacten opdoen, de wereld ingaan en ontdekken wat jij echt wilt is cruciaal!”

Bekijk hier alle jobs in de mode

Bron: www.intermediair.nl