Organiseer je zoektocht naar werk in 6 stappen

Solliciteren is bijna een fulltime job. Het vergt toewijding, discipline en organisatie. Als je het niet op de juiste manier aanpakt, kan het bijzonder frustrerend zijn. Volg deze 6 stappen om georganiseerd te zoeken naar werk. Hoe meer gefocust en productief je bent, hoe sneller je de gewenste resultaten zal bereiken.

1. Weet wat je wilt

Het is niet altijd gemakkelijk te weten wat de ideale job voor jou is. Een goede manier om de juiste richting uit te gaan, is door te bepalen wat je graag doet, welk type van werkomgeving je aantrekkelijk vindt en met welk type van mensen je graag werkt. Door over deze zaken na te denken, kan je een selectie maken van de bedrijven, sectoren of functies die bij jouw persoonlijkheid aansluiten.

Het kan daarom nuttig zijn om je competenties in kaart te brengen. Een handige tool is de Competentie Indicator. Deze wetenschappelijke tool verschaft je inzicht in hoe je omgaat met je collega's, hoe je denkt, welke invloed dit heeft op je dagelijkse werk en wat je sterke en zwakke punten zijn.

2. Stel specifieke doelen en parameters

Hoewel je ultieme doel werk vinden is, is het goed om enkele doelen voorop te stellen tijdens de zoektocht. Op die manier blijf je gemotiveerd. Stel wekelijks enkele doelen op, zoals het aantal bedrijven dat je zal contacteren of het aantal sollicitatiebrieven je zal sturen.

Daarbij is het ook belangrijk je prioriteiten te stellen. Wil je werken voor een nonprofit organisatie of een multinational? Sta je open voor flexibele uren of heb je liever vaste uren? Als je dat in kaart hebt gebracht, kan je doelgerichter solliciteren.

3. Maak lijstjes

Het is verbazingwekkend hoe simpele to-dolijstjes je helpen organiseren. Hou de lijstjes kleinschalig, zoals: te contacteren personen, bedrijven die interessant zijn om te researchen, sollicitatiebrieven die moeten verstuurd worden, interviews die voorbereid moeten worden,… Op die manier word je niet overdonderd en behoud je het overzicht.

4. Behoud het overzicht

Veel werkzoekenden denken dat ze nog weten op welke vacatures ze nog allemaal geantwoord hebben. Maar naarmate je meer solliciteert, kan dat moeilijk worden. Hou nauwkeurig relevante informatie bij. Wanneer heb je gesolliciteerd voor een bepaalde job, wanneer heb je je laatste brief verstuurd, hoelang is het geleden sinds je iets van het bedrijf gehoord hebt, met welke mensen had je contact,…

5. Organiseer je fysieke en digitale werkplaatsen

De meeste mensen functioneren beter in een georganiseerde en opgeruimde werkplaats, zowel de fysieke als de digitale. Zorg dat er geen rommel ligt of andere afleidingen zijn. Verzamel al je sollicitatiebrieven, motivatiebrieven en de antwoorden van de bedrijven. Ook op je computer is orde belangrijk. Maak verschillende mapjes voor de verschillende informatie. Of je het nu opslaat op je desktop, Dropbox of Google Docs, elk document moet snel terug te vinden zijn.

6. Besteed niet te veel of te weinig tijd aan een ding

Je zal efficiënter werken als je je tijd goed plant. Leg je taken vast in je agenda. Maak tijd vrij voor research of voor het sturen van e-mails.

Bron: Brazen Life