Oplichting via nepvacatures: "Bijna 1.000 euro kwijt"

Hoed je voor valse rekruteerders die werkzoekenden geld willen ontfutselen via internationale nepvacatures. De reiskosten zijn voor jou, de job niet. De Belg Joris Scheppers vertelt hoe louche figuren de bedrijfsnaam van een gigant uit de olie- en gassector misbruikten om hem een droomjob voor te spiegelen.

CV op jobsites achtergelaten

De 42-jarige Joris Scheppers uit Hamme had al een tiental jaren ervaring in technisch-commerciële binnen- en buitendienstfuncties toen zijn vorige werkgever, actief in ventilatiesystemen, hem eind december vorig jaar ontsloeg. Na maanden vruchteloos solliciteren viel er een geschenk uit de hemel. In zijn mailbox. “Ik had mijn cv achtergelaten op een handvol binnen- en buitenlandse jobsites. Achteraf gezien vermoed ik dat sommige websites niet altijd even goed beveiligd zijn.” De eerste e-mail van Chevron Upstream Europe (in Aberdeen, Schotland), onderdeel van de olie- en gasgigant Chevron, bereikte Joris Scheppers op maandag 22 maart. Verstuurd vanuit jobs@chevronupstream.com, ondertekend door een zekere Andee Ochs, hr-manager.

Loon: 9.000 euro per maand

Scheppers: “In die eerste e-mail klonk het dat Chevron Upstream Europe om de zoveel tijd wereldwijd rekruteert, en onder andere commerciële profielen aanwerft. Die e-mail zag er zeer professioneel uit, dat klonk allemaal erg plausibel. Ik heb dan die maandag meteen mijn cv doorgestuurd. De dag nadien al antwoordde mijnheer Ochs dat ik in aanmerking kwam voor de functie ‘permanent inside sales coordinator’. Ze hadden goed naar mijn cv gekeken. Op die manier wilden ze me prikkelen. Ik zou drie maanden in Schotland werken, één maand thuis. Dat zou me bijna 9.000 euro per maand opleveren, netto.” Woensdag 24 maart ontving Joris Scheppers een e-mail met een aantal sollicitatievragen. “Nog steeds stelde ik me daar geen vragen bij, want het ging om typische sollicitatievragen. Ik heb diezelfde woensdagmiddag nog de antwoorden doorgemaild.”

'726 euro betalen voor administratie'

Donderdag 25 maart, amper drie dagen na het eerste e-mailcontact, volgde dan het nieuws dat Joris Scheppers was aangeworven. “Andee Ochs verwees me door naar Custom Tours Limited in Londen, een organisatie die mijn reisdocumenten zou behandelen en die mijn national insurance-nummer (soort RSZ-nummer, nvdr) zou aanvragen. Omdat ik niet zeker wist of je als Belg een werkvergunning nodig hebt voor het Verenigd Koninkrijk, en omdat ik het perfect aanvaardbaar vind dat een multinational een derde speler inschakelt voor zo’n praktische zaken, heb ik me ook toen nog geen vragen gesteld.”

Toen Custom Tours Joris Scheppers mailde dat hij hun een administratieve kost moest betalen, ging zijn inwendig alarm wél luidkeels af. “In totaal kwam het op zo’n 726 euro neer, die men zou terugbetalen na ondertekening van mijn arbeidscontract. Het moest snel gaan, drukte Custom Tours me op het hart, want op 10 april zou ik al starten in Schotland. Dat bedrag moest ik via het geldtransfersysteem Western Union overmaken aan een nieuwe persoon, een andere man. Daar had ik heel wat bedenkingen bij, want ik doe alle buitenlandse transacties steevast via IBAN (International Bank Account Number) en BIC (Bank Identifier Code). Bovendien vond ik het toch allesbehalve normaal dat zo’n groot bedrijf haar toekomstige werknemers vraagt op voorhand dergelijke som geld neer te leggen. Met vliegtickets heen en weer naar Schotland zou ik snel boven de 1.000 euro onkosten uitkomen.”

Nattigheid

“Ondertussen was ik na eigen onderzoek te weten gekomen dat je perfect een tijdje zonder national insurance-nummer kan werken in het Verenigd Koninkrijk, zolang je het maar snel aanvraagt en in orde brengt. Omdat ik nattigheid voelde, had ik zelf naar Chevron Upstream Europe gebeld. De receptioniste in Aberdeen wist me te vertellen dat de heer Andee Ochs niet in de personeelslijsten voorkwam. Hun échte hr-manager bleek een vrouw te zijn. Bleek bovendien dat het telefoonnummer onderaan de e-mails van Andee Ochs een gsm-nummer betrof. Ik vertrouwde die Andee Ochs niet meer. Ik vroeg hem zwart op wit te bewijzen dat hij wel degelijk bij Chevron Upstream Europe werkte. De toon werd al bitsiger. Hij repliceerde dat er heel veel mensen werken, en dat het normaal is dat ze hem niet kenden. Ik moest hem maar op zijn gsm bellen. Maar met zo’n mobiel nummer kon hij eender waar zitten. Uiteindelijk stuurde hij me een link door naar zijn Facebookpagina, zonder foto. En plots sprak hij over Chevron in Amerika. Vergeet het, dacht ik. Ik heb sindsdien niets meer van Andee Ochs en Custom Tours vernomen. Wellicht wilden ze niet meer deining, voelden ze dat ik hun poging tot oplichting tijdig had doorzien.”

Foto: Griet Dekoninck