Op zoek naar een nieuwe job? Probeer egosurfing

Om aan een job te geraken, moet je soms creatief zijn. Reclameman Alec Brownstein heeft dat ook begrepen. Hij maakte gebruik van een populaire trend om de aandacht van toekomstige werkgevers te trekken: het egosurfen.

Wat is egosurfen?

Iedereen heeft het wel al eens gedaan. Je eigen naam in een zoekmachine tikken om dan te zien welke resultaten het weergeeft. En vooral hoeveel resultaten er verschijnen. Deze trend om je eigen naam te 'googelen' heeft zijn benaming niet gestolen: het egosurfen. Alec Brownstein heeft in zijn zoektocht naar werk handig gebruikt gemaakt van deze trend.

"Jezelf googelen is fijn. Mij aannemen is ook fijn"

Door jarenlang in de reclamesector te werken en daardoor het werkveld goed te kennen, wist Alec Brownstein precies wat hij wilde. Daarom kocht hij de voor- en achternamen van 5 werkgevers waarvoor hij graag zou willen werken. Slim bedacht. Want iedere keer als één van deze werkgevers zijn eigen naam in Google intikte, kreeg hij als eerste resultaat: "Beste meneer xxx. Jezelf googelen is fijn. Mij aannemen is ook fijn" mét een link naar de website van Alec.

6 dollar, 4 gesprekken, 1 job

De hele operatie kostte Alec maar 6 dollar. En hij mocht bij 4 van de 5 werkgevers op sollicitatiegesprek gaan. Hij kreeg 2 jobaandiedingen. Het enige wat hij nog moest doen, was kiezen.

Dezelfde strategie volgen?

Het succesverhaal van Alec Brownstein werkt inspirerend. Maar als je besluit hetzelfde te doen, hou dan in gedachten dat de prijs van je project wel eens kan oplopen. Hoeveel je betaalt hangt namelijk af van het aantal keren dat je berichtje in zoekresultaten verschijnt. Let er dus op geen al te populaire werkgever te kiezen, anders hou je er misschien nog een financiële kater aan over.

Wil je weten hoe Alec Brownstein precies te werk is gegaan? Bekijk dan hier zijn instructiefilmpje:


Sara zoekt werk

Of doe zoals Sara van de Velde. Ze creeërde haar eigen blog 'Sara zoekt werk' waarin ze door middel van sociale media haar zoektocht naar nieuw werk beschrijft. Ze geeft ook tips om efficiënt te solliciteren, leuke weetjes over werk zoeken,... Haar verhaal kan je hier volgen.

Nog enkele voorbeelden van creatief solliciteren:
- Zing een liedje
- Als sandwichman
- Een originele website

Tekst: Elodie Fontaine - Bron: Keljob