Ook jobadvertenties evolueren

De manier waarop advertenties opgesteld worden en de extra info die erin meegegeven wordt, is afhankelijk van de conjunctuur in die zin dat bedrijven vandaag in een moeilijk economisch klimaat verkeren. Het aanbod aan kandidaten op zoek naar een job is groot.

Bedrijven zullen twee keer nadenken vooraleer een advertentie te plaatsen. De toestroom aan c.v's via spontane sollicitaties en andere kanalen is immers vaak al voldoende. Hebben ze meerdere openstaande functies, dan zullen ze sneller aan adverteren denken. Idem voor knelpuntfuncties.

Evolutie in advertenties

Advertenties hebben in de loop van de jaren een gedaanteverandering meegemaakt. Advertenties met een directe tekst en een simpel beeld van het gebouw of product hebben plaatsgemaakt voor advertenties die het bedrijf als het ware verkopen. De identiteit van het bedrijf komt duidelijk naar voren in de advertentie.

De positionering van het bedrijf is belangrijk en dat vertaalt zich in de keuze van de beelden en de 'sfeer' die uit de tekst spreekt. Termen en waarden als dynamisme, teamspirit of creativiteit helpen de juiste sfeer vast te leggen. Het geheel weerspiegelt de corporate identity van het rekruterende bedrijf.

Eerste selectie via advertenties

Voel je je als sollicitant goed bij hetgeen je leest, dan zal je sneller geneigd zijn te reageren op deze advertentie. Vaak is het dus de 'spirit' van een jobadvertentie die bepaalt of je al dan niet de stap zet om te solliciteren.

Op deze wijze gebeurt al een eerste selectie. Ook de duidelijkheid waarmee een functie omschreven wordt en de concrete info die gegeven wordt werkt deze eerste 'natuurlijke' selectie in de hand.

Dat geven van meer concrete info (zoals bijvoorbeeld het salaris) zie je voornamelijk in periodes waarin veel mensen op zoek zijn naar een job. Door deze concrete informatie zullen een aantal sollicitanten de vacature aan zich voorbij laten gaan omdat bijvoorbeeld het vooropgestelde salaris niet overeenkomt met hun eigen loonverwachtingen.