Ontmasker de spelletjes die rekruteerders spelen tijdens sollicitatiegesprekken

Wat willen rekruteerders weten als ze lang zwijgen, rare vragen stellen of je manier van praten analyseren? Trap tijdens een sollicitatiegesprek niet in hun valkuilen!

Rekruteerders baseren zich niet enkel op de ingestuurde cv’s om te beslissen welke persoon ze gaan aanwerven. Een sollicitatiegesprek is evenzeer een beslissend moment. Heb je soms de indruk dat je moet antwoorden op strikvragen of dat de rekruteerder meer aandacht besteedt aan hoe je iets zegt dan aan wat je precies zegt?

Panikeer niet tijdens deze stresserende momenten. Vacature.com onthult voor u voor de tactieken die rekruteerders gebruiken. Volg onze tips om hun spelletjes te ontmaskeren.

1. Een ongemakkelijke stilte laten vallen

Hun doel: jou laten praten

Als de rekruteerder een ongemakkelijke stilte inlast, zal je je waarschijnlijk niet op je gemak voelen. Om aan dit gênante moment te ontkomen zal je automatisch beginnen vertellen wat er je door het hoofd schiet. Op die manier kunnen ze jouw gedrag in een ‘panieksituatie’ analyseren.

2. Detailvragen over je vroegere werkgever stellen

Hun doel: je aansporen om eerlijk te zijn

Vraagt een rekruteerder je aan het begin van een sollicitatiegesprek om de naam van je vorige baas te spellen? Dan verwacht je misschien dat men contact zal opnemen met je oude werkgever, terwijl in realiteit waarschijnlijk niet het geval zal zijn. Het is een techniek om je daarna eerlijker te laten praten.

3. Een vage vraag stellen

Hun doel: te weten komen of je probleemoplossend kan denken

Als een rekruteerder je vraagt om een moeilijke situatie te beschrijven, maar niet vraagt om hem ook uit te leggen hoe je hem zou oplossen, dan wil hij vooral je persoonlijkheid te weten komen. Als je als kandidaat niet snel een moeilijke situatie kan bedenken, dan betekent dit dat je de gewoonte hebt om problemen op te lossen en dat je moeilijke situaties niet als echte mislukkingen beschouwt. Een kandidaat die op problemen gericht is, zal veel sneller een moeilijke situatie kunnen opnoemen …

4. Je gebruik van bijwoorden analyseren

Hun doel: je persoonlijkheid te weten komen

Sterke kandidaten zijn eerder geneigd om antwoorden te geven zonder bijwoorden. Hun antwoorden zijn sterk genoeg op zich. Zwakkere kandidaten zullen veel bijwoorden gebruiken om hun antwoord te verfraaien en om meer kracht bij te zetten, omdat de feiten op zich niet sprekend genoeg zijn.

5. Je gebruik van de werkwoordstijden analyseren

Hun doel: je persoonlijkheid te weten komen

Sterke kandidaten zouden vooral de verleden tijd gebruiken, terwijl zwakkere kandidaten eerder de tegenwoordige tijd en de toekomstige tijd gebruiken. Het is dus beter om de verleden tijd te gebruiken als je gevraagd wordt om iets uit te leggen.

6. Je gebruik van de actieve en de passieve vorm analyseren

Hun doel: je persoonlijkheid te weten komen

De passieve wijs is minder natuurlijk dan de actieve wijs en wordt vooral gebruikt door kandidaten die zich intelligenter willen voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

7. Kijken naar je gebruik van de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’

Hun doel: je zelfvertrouwen analyseren

Vooral kandidaten die niet zo zeker zijn van zichzelf zouden deze twee woorden veel gebruiken. Een zin als “Deze afdeling doet nooit wat ze moet doen en vraagt altijd mijn hulp” verraadt een grote onzekerheid.

Bron: Business Insider