Onderhoudstechnicus, iets voor jou?

Een goede onderhoudstechnicus houdt de motor van je bedrijf draaiende, letterlijk en figuurlijk. Maar de kandidaten zijn te dun gezaaid om de vele vacatures in te vullen. Waar wringt het schoentje, en even belangrijk, wie past het schoentje?

 

De laatste cijfers van de VDAB liegen er niet om: onderhoudstechnicus is een knelpuntberoep geworden, en de toekomst belooft weinig beterschap. “Er gaat een hele generatie babyboomers met pensioen, wat de uitstroom aanzienlijk zal versnellen”, weet Wim Vancauwenberghe van BEMAS, de Belgian Maintenance Asssociation. “En voorlopig is de instroom te beperkt, enerzijds omdat sowieso al weinig jongeren voor een technische opleiding kiezen, anderzijds omdat het aanbod aan opleidingen nog te klein is. Er zijn maar een veertigtal secundaire scholen die een specialisatiejaar in onderhoudstechniek aanbieden en vier hogescholen die een onderhoudsopleiding inrichten.”

 

Mannen in vuile overalls

Te weinig gekwalificeerde mensen voor te veel jobs dus. Maar is de aard van het werk ook niet problematisch? Want een onderhoudstechnicus moet toch vooral on the spot leren, omdat elk bedrijf met andere machinerieën werkt. “Elk bedrijf heeft een aparte technologische omgeving, dat klopt”, aldus Vancauwenberghe. “Toch is 80 tot zelfs 90 procent van het werk afhankelijk van dezelfde kennis en vaardigheden. Maar een heel klein deeltje van het werk is voor elk bedrijf uniek.”

 

Dat de VDAB vooral voor de opleiding onderhoudsmecanicien heel moeilijk kandidaten vindt, heeft volgens Jef Verstraeten dan weer met vooroordelen te maken. “Mannen in vuile overall die onder de olie zitten, dat is het beeld dat mensen van de job hebben. Maar door de technologische evoluties is het werk drastisch veranderd. Mecaniciens werken nu veel preventiever, doen allerlei analyses en metingen en monitoren machines deels vanachter de computer.”

 

Veelzijdigheid houdt het boeiend

Wim Vancauwenberghe van BEMAS: “De hedendaagse onderhoudstechnicus moet zowel onderdelen kunnen monteren en demonteren, elektrisch aan- en afkoppelen als de sturing nakijken en programmeren.” Dat is een moeilijkheid maar tegelijk een kans, denkt Jef Verstraeten van VDAB. “Die veelzijdigheid maakt het beroep boeiender en uitdagender dan vroeger.” En naast technisch competent moet een goede onderhoudstechnicus volgens Vancauwenberghe vooral nieuwsgierig zijn. “Hij stelt zich constant vragen: hoe werken dingen, hoe kunnen ze verbeteren, hoe kan ik zorgvuldig werken, slijtage beperken en de levensduur van machines en toestellen verlengen? Dankzij de onderhoudstechnicus worden materialen optimaal benut, waardoor de productiviteit en dus de economische rendabiliteit van een bedrijf omhoog gaat. De job zal in de fabriek van de toekomst alleen maar aan belang winnen.”

 

Ben jij de geknipte onderhoudstechnicus (m/v)? Klik dan hier voor een selectie jobs.