Nieuwe job? Zo krijg je het loon dat je wil

Proficiat, je bent alle interviewrondes doorgekomen en de job is in principe voor jou. De volgende stap: een salarisgesprek met de hr-manager van je toekomstige werkgever. Op het moment dat je zo ver bent in het aanwervingsproces, moet je eigenlijk wel al weten wat je waard bent en wat je minimaal wil hebben. Met deze vijf tips van recruiter Harald Agterhuis begin je goed voorbereid aan de onderhandelingen.

 

  1. Laat je niet in een vroeg stadium van het sollicitatieproces vastpinnen op een salaris. Je weet dan nog helemaal niet wat de functie precies inhoudt. Intussen weet je dat wel. Laat de hr-manager maar het openingsbod doen.

 

  1. Zeg in een eerste reactie dat je kijkt naar het totale pakket en vraag naar de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals opleidingsmogelijkheden, de extralegale voordelen, …

 

  1. Je huidige salaris als basis nemen en daar met de natte vinger 15 procent bovenop leggen is één manier om de onderhandelingen in te gaan, maar het Vacature Salariskompas gebruiken werkt al een stuk beter.

 

  1. Googel indien mogelijk eens de recente CAO voor deze bedrijfssector en lees hem door. Check in welke loonschaal men je wil plaatsen en waar jij denkt dat je thuishoort. Salaris is belangrijk, maar kijk vooral naar de salarisschaal waarin je positie wordt gewaardeerd. Misschien is er ruimte om een schaal hoger te komen en hierdoor langer door te groeien?

 

  1. Ben je via een rekruteringsbureau binnengekomen? Vraag dan al bij aanvang van het sollicitatieproces aan hen wat het salaris voor deze functie is. De recruiter heeft er belang bij om zo snel mogelijk deze vacature in te vullen. Wees niet direct open over je huidige pakket en vraag of er ruimte zit in het aanbod.

 

 

Bron: www.intermediair.nl.