Nieuw: woordenboek voor onbegrijpelijke hr-taal

Je zag een interessante vacature maar hebt geen flauw idee wat al die ingewikkelde hr-termen als employer branding, augmented reality en pitch precies betekenen? Vrees niet langer, speciaal voor jou is er nu wervingswoorden.nl.

Opportunity wins, funnel, Horn-effect

"Er is een wildgroei aan begrippen; glasheldere definties ontbreken", vindt Wouter van der Meulen, directeur van de Persgroep Banen, die de site en het woordenboek mee mogelijk maakte. "Vooral Engelstalige begrippen komen steeds vaker voor en zijn een raadsel voor sommige sollicitanten." Opportunity wins, funnel, Horn-effect, het zijn maar enkele maar enkele voorbeelden van Engelse begrippen die wel eens in advertenties opduiken.

630 woorden

Op de Nederlandse website, waar ook een woordenboek bij hoort, staan nu zo’n 630 woorden uitgelegd. De site wordt voortdurend geupdated, zodat je er ook de allernieuwste woorden uitgelegd krijgt. Defrienden is bijvoorbeeld een van de recentste aanwinsten. Mis je een woord? Dan kan je ook altijd een suggestie doen.

In het lexicon staan ook typisch Nederlandse begrippen, zoals een ZZP (een zelfstandige zonder personeel), maar het gros van de woorden en begrippen zijn ook bij ons bekend. Ook opdrachtgevers die hun rekruteerder niet altijd begrijpen, kunnen veel van de site opsteken.

Tekst: Dominique Soenens

Raak je niet wijs uit al die ingewikkelde functietitels? Dan zetten we je op weg in de rubriek business cards. Elke week verschijnt een nieuwe titel.

En reageer op het artikel: "Rekruteerders stellen vaak onredelijke eisen"