Moet je een das aandoen als je gaat solliciteren?

Is het echt nodig om een kostuum te dragen wanneer je gaat solliciteren? En moet je jezelf echt in nylons en een korte rok wurmen om een goede indruk te maken? Of zal je interviewer het net appreciëren wanneer je jezelf bent en draagt wat je elke dag draagt?

Pas je kledij aan het bedrijf aan

Er is geen sluitend antwoord op deze vragen, maar we kunnen je wel vertellen dat het gewaardeerd wordt wanneer je aandacht besteedt aan je uiterlijk. Zo maak je namelijk duidelijk dat het sollicitatiegesprek belangrijk voor je is en dat je er moeite voor wilt doen om de baan te krijgen.

Pas je kleding aan het bedrijf aan waar je gaat solliciteren en aan de functie. Naarmate je meer met een buitenfunctie te maken hebt, zal de rekruteerder sterker de klemtoon leggen op uiterlijk en voorkomen. Buitenfunctie of niet, vrijetijdskleding (jeans, shorts en T-shirts) is vrijwel steeds uit den boze.

Comfortabel

Wat je ook aantrekt, zorg ervoor dat je jezelf comfortabel voelt in je outfit. Als je niet weet hoe je je moet gedragen in een rok en schoenen met hakken, kies dan liever voor een lange broek. Word je stapelgek van een das, laat deze dan achterwege en hou het bij een gekleed hemd.

Besteed niet alleen aandacht aan je kleding maar ook aan je lichamelijke verzorging en hygiëne. Het is normaal dat er wel eens iets tussen je tanden blijft plakken, maar wanneer je lacht naar je interviewer en het enige dat hij ziet is een stevig stuk sla, dan ga je snel de mist in.