Minder ecocheques in ruil voor pensioensparen?

De sociale partners tasten in enkele sectoren af of ze de ecocheques niet kunnen omzetten in pensioensparen. Wat zijn de bedenkingen daarbij?

In de praktijk zullen de bedrijven die vorig jaar hun medewerkers voor 250 euro ecocheques gaven, dat ook dit jaar nog doen. Indien de nieuwe afspraken gevalideerd worden, zullen ze vanaf 2011 gelden.

Pensioensparen goed alternatief?

Achter die ruil spelen volgens Paul Roels (Procrea Consulting), onafhankelijk adviseur voor aanvullende pensioenen, twee bedenkingen mee. “Enerzijds is het niet gezond om werknemers uit te betalen zonder dat ze bijdragen aan de sociale zekerheid. Op die manier creëren we verschillende categorieën loon met een eigen administratie en bijkomende kosten. Ook kunnen gebruikers en winkeliers niet altijd even vlot overweg met de ecocheques."

"Anderzijds speelt het feit dat in een aantal sectoren het bedrijfspensioen of groepsverzekering (de tweede peiler) niet of amper bestaat. Voor sectoren en bedrijven die nog geen pensioenplannen hebben, is dit de aanzet om ermee te starten. Het kan de aanzet zijn om bij de volgende onderhandelingen dat bedrag langzaam op te trekken.”

Minder ecocheques in de toekomst

Wat met de bedrijven die al een goed uitgewerkt pensioenplan hebben? “Als dat plan degelijk is, zullen zij buiten deze ruil blijven. Ze zullen telkens op ondernemingsniveau moeten beslissen of ze met de ecocheques verder gaan, of iets anders in de plaats stellen.” Ecocheques zullen niet helemaal verdwijnen, maar hun gebruik zal wel verminderen.

Tekst: Erik Verreet

Lees ook:
- 1 op 2 kmo's geeft ecocheques: wat kan je ermee kopen?
- In welke winkels kan je je ecocheques gebruiken?
- Hoeveel pensioen spaarde je al bijeen? Bereken het nu