Medische en zorgberoepen: meer dan een roeping

Je kent vast wel Zora de robot. Zij danst op tafel om de oudjes in het woonzorgcentrum te entertainen. De ‘humanoïde’ robot wordt ook ingezet in revalidatiecentra. Maar verpleegkundigen en zorgverstrekkers hoeven niet meteen te vrezen dat ze de plaats moeten ruimen voor Zora en haar zusjes.

 

Het woord ‘vergrijzing’ is immers niet uit de actualiteit weg te branden. Gemiddeld bedraagt de levensverwachting in België 80,74 jaar (cijfers van 2014). Dat is hoger dan ooit tevoren en 80 dagen langer dan in 2012. Maar de stijgende levensverwachting gaat niet automatisch gepaard met een langer leven in goede gezondheid. Bovendien zullen er tegen 2050 naar schatting drie keer zoveel tachtigjarigen en tien keer zoveel honderdjarigen zijn als vandaag. En die zullen allemaal de nodige verzorging behoeven.

 

De besparingen van de overheid drukken vandaag wel de vraag naar verplegenden. Toch hebben de relevante opleidingen niet te klagen onder belangstelling. De uitstroom uit het onderwijs blijft evenwel te klein om de tekorten structureel weg te werken. Voor wie droomt van een zorgberoep, zijn er nog altijd genoeg kansen om te grijpen.

 

Droom je van een job in de medische of zorgsector? Klik dan hier