Meat&More: “We willen er elke minuut voor onze mensen zijn”

No-nonsense. Geen betere manier om de stijl van Meat&More te typeren dan deze. Mooi om te zien ook hoe elke werknemer er zijn stem kan laten horen en zo persoonlijk mee schrijft aan het succes van de winkelketens Buurtslagers en Bon’Ap. De jury vond het alvast een goeie reden om het vleesverwerkende bedrijf uit Aalter voor de Talent Mobility Award te nomineren.

 

HR Business Partner Céline Demey: “Uiteraard zijn we heel blij met deze erkenning. We hebben niet de gewoonte om onze successen spontaan met de buitenwereld te delen, maar dit verhaal vinden we te waardevol om niet te vertellen. Wat we bereikt hebben, mag gezien worden.”

 

Hoe stimuleren jullie de wendbaarheid van de werknemers?

“Tot 2012 waren we vooral met de uitbouw van het operationele bezig. Door onze snelle groei moesten we veel investeren in de productie zelf, de planning, de toestellen…  Toen het besef kwam dat bevlogen medewerkers die groei verder konden versterken, is de focus verschoven. ‘De juiste mens op de juiste plaats, daar waar hij zich thuis voelt’, was vanaf dan het uitgangspunt. Nog altijd zetten we hard in op open communicatie, jobtevredenheid en interne mobiliteit.”

 

Hoe pakten jullie het aan?

“Eerst en vooral hebben we het takenpakket van alle verantwoordelijken in productie herbekeken, hen opgeleid, gecoacht en tijd vrij gemaakt in hun agenda, zodat ze er elke minuut voor hun mensen kunnen zijn. We willen dat ze hun medewerkers en hun talenten door en door kennen. Voelen ze zich nog goed in hun rol? Vinden ze hun plek in het team? Aan de verantwoordelijken om deze gesprekken te voeren en aanpassingen voor te stellen. We zijn nu vijf jaar bezig en merken dat de cultuur intussen zodanig open is dat medewerkers spontaan met hun verantwoordelijke spreken over hoe ze zich op het werk voelen. Sommigen geven zelf aan dat ze toe zijn aan iets anders. Samen zoeken we dan naar een nieuwe plek in het bedrijf. Dat maakt dat medewerkers zich hier thuis voelen en graag komen werken. De voorbije twee jaar hebben 29 medewerkers uit de productie intern een andere rol opgenomen.”

 

Wie mag zich de meest wendbare organisatie van België noemen? Eind september kennen we het antwoord, want dan reikt HR-adviesbureau Ascento voor het eerst de Talent Mobility Award uit. Veertig organisaties schreven zich in, vijf doorstonden de selecties. Maak kennis met hun bijzondere verhaal op talentmobilityaward.be