Logistiek, de draaischijf van onze economie

“België is de logistieke draaischijf van Europa,” horen we uit de mond van menig politicus. Nu wil die draaischijf omwille van de verkeerscongestie al eens haperen, feit blijft dat ons land met zijn centrale ligging, zijn goed opgeleide werkkrachten en een al bij al goede infrastructuur een aantrekkelijke locatie vormt voor logistieke activiteiten. De sector krijgt meer en meer strategische betekenis, zorgt voor veel werkgelegenheid en een geschatte toegevoegde waarde van 9% van het bbp. 

 

Logistieke jobs vind je in de eerste plaats in gespecialiseerde bedrijven:

  • Daar heeft de logistiek bediende, soms ook expediteur of beheerder genoemd, een belangrijke functie. Hij stelt transportschema’s op, verzorgt de vervoersdocumenten en maakt afspraken. Meestal is een bachelordiploma vereist, evenals talenkennis en vaak ook wat ervaring. Hou jij steeds alles onder controle? 
  • Functies met logistieke inslag komen ook voor in productie- en in distributiebedrijven (retail). Zo moet een supply chain manager of demand & supply planner de goederenstroom bewaken. Kennis van ERP-software (enterprise resource planning) is essentieel, evenals minstens een bachelordiploma.

  • Masters komen in aanmerking voor functies als business process engineer of business analyst, die bestaande en toekomstige logistieke behoeften in kaart brengt en verbeteringen voorstelt en uitvoert.

  • Als planner sta je vooral in voor het voorbereiden en opstellen van de planning en opvolging van transporten en het optimaliseren van operationele processen. 

  • Wie logistiek zegt, zegt ook vervoer en voorraadbeheer. Chauffeurs moeten meestal het rijbewijs C of CE hebben. In magazijnfuncties is nauwgezetheid een belangrijke vereiste.

 

Tot slot vind je logistieke jobs niet alleen in gespecialiseerde bedrijven, maar ook in productie- en in distributiebedrijven (retail). 

 

Bekijk hier alle openstaande vacatures binnen de logistieke sector.