Limburgse economie trekt aan

De economie in de provincie Limburg boekt vooruitgang. Na de zomer gaat de conjunctuurbarometer opnieuw de hoogte in. Motoren van de groei zijn de sterke exportprestaties en de bouwactiviteit. Ook het aantal starters blijft stijgen.

 

Export blijft de stuwende kracht achter de Limburgse economie. Enkele toppers zijn Dirafrost in Herk-de-Stad (diepvriesfuit), Diresco in Opglabbeek (kwartcomposiet), Ellimetal in Ellikom (Meeuwen-Gruitrode) (drukvaten en silo’s), Globachem in Sint-Truiden (sproeistoffen) en Mondomed in Hamont-Achel (medische artikelen).

 

Bouw als sterkhouder

Uit onderzoek blijkt dat het succes van de export samenhangt met een modern product, moderne marketinginstrumenten, een sterke marketingstrategie en sterke marketingvaardigheden.

 

Dé sterkhouder van de Limburgse economie is de bouwsector. Zowel de residentiële als de niet-residentiële bouw levert een zeer solide bijdrage tot de conjunctuurontwikkeling. Het aantal vergunningen residentiële renovatieprojecten steeg de afgelopen maanden met 9%. Een van de toonaangevende bedrijven in de internationale bouwsector is Altez uit Meeuwen.

 

Ook de toeristische activiteiten en autoverkoop blijven op een hoger niveau dan vorig jaar. Op korte en middellange termijn biedt de evolutie van het aantal inschrijvingen van bedrijfs- en personenwagens stevige ondersteuning aan de conjunctuur. In de toeristische sector zijn de trends voor aankomsten en overnachtingen sterk vergelijkbaar met die van vorig jaar in dezelfde periode. De prestaties binnen de sector blijven licht beter dan vorig jaar.

 

Meer dan 5.700 nieuwe starters

De Limburgse groei aan starters was in mei de tweede hoogste in Vlaanderen. (Alleen West-Vlaanderen deed beter.)  Eind 2014 telde Limburg 5.758 nieuw opgerichte ondernemingen. Dat is een stijging met 8,1% vergeleken met 2013.  In juni 2015 waren er 276 starters in Limburg. Dit zijn er 55 meer dan in juni 2014 en 46 meer dan in juni 2013. In totaal zagen 2.351 ondernemingen het licht dit jaar, het grootste aantal sinds 2011. 

 

Enkele starters vonden ondertussen hun weg naar het buitenland. Fastfinder van Ugen Tec, een softwareoplossing die DNA-analyse automatiseert, werd in meer dan 50 labo’s over de hele wereld geïmplementeerd.  De Cardimono-app van Qompium, die hartritmestoornissen opspoort, wekte de interesse van Bayer.

 

Bekijk hier de jobs in Limburg.