Lichaamstaal: wat vertel je non-verbaal?

Met je gebaren, je mimiek en je kledij vertel je vaak meer dan met je woorden. Je lichaamstaal kan er bovendien voor zorgen dat je boodschap extra ondersteund wordt of net helemaal ondermijnd wordt. Het kan dus zeker geen kwaad even stil te staan bij je non-verbale communicatie. Wat is het belang van lichaamstaal?

Wat vertelt je lichaam tijdens een sollicitatiegesprek?

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, vorm je binnen de minuut een eerste indruk en dat geldt eens te meer bij sollicitatiegesprekken. Hoe zorg je ervoor dat je een goeie eerste indruk maakt? Wat vertel je met handdruk? Moet je per se een das dragen? Wat doe je met je armen en je benen tijdens het gesprek? Moet je in de ogen van je gesprekpartner kijken? Lees het hier.

Waarop letten tijdens een presentatie?

Ook wanneer je een presentatie geeft, is lichaamstaal uiterst belangrijk. Welke signalen krijg je van je publiek? Hoe breng je dynamiek in je presentatie? Ontdek het hier.

Hoe kan je lichaamstaal manipuleren?

Om met je lichaamstaal andere signalen uit te zenden dan wat je spontaan bedoelt, is het belangrijk om je eigen gedrag en signalen op voorhand te analyseren. Mits wat praktijk kan je leren manipuleren en liegen alsof het gedrukt staat. Lees hier hoe je collega's op het verkeerde been kunt zetten. En omgekeerd, hoe je een liegende gesprekpartner kunt ontmaskeren.

Lees ook:

- Spreek unieke lichaamstaal in 7 stappen...