Lichaamstaal: 9 houdingen die rekruteerders irriteren

Als je op sollicitatiegesprek gaat, wil je vooral goed voorbereid zijn. Je zoekt de juiste kleding en bereidt het gesprek in je hoofd voor. Maar heb je al gelet op je lichaamstaal tijdens je gesprek? Het kan nochtans van belang zijn.

Je cv en sollicitatiebrief zijn belangrijk, maar rekruteerders kijken toch altijd naar het hele plaatje alvorens jou aan te nemen. Dus ook je attitude en gedrag worden gekeurd in een sollicitatiegesprek. Sommige houdingen worden negatief geïnterpreteerd omdat ze bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen verraden. De website Careerbuilder.com ondervroeg 2.500 rekruteerders met de vraag welke houdingen negatief overkomen in een sollicitatiegesprek.

Een kopje koffie of een glas water omstoten en op het puntje van je stoel gaan zitten zijn houdingen die rekruteerders kunnen ergeren. Een andere fout die je kan maken tijdens een gesprek is je gesprekspartner niet in de ogen kijken. Het geeft de rekruteerder de indruk dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt en je niet op je gemak voelt.

9 houdingen die rekruteerders irriteren:

1. Niet in de ogen kijken van de rekruteerder
2. Niet lachen
3. Wriemelen en wiebelen
4. Slecht of onbeleefd gedrag
5. Slappe handdruk geven
6. Armen kruisen
7. Met je haar spelen
8. Je gezicht aanraken
9. Overdreven handgebaren maken tijdens het praten

Bron: Careerbuilder.com