Juridische kennis fel gegeerd

Eind juli publiceerde Minister van Justitie Koen Geens ineens 444 vacatures voor personeel in rechtbanken, hoven en parketten De selectieprocedures daarvoor lopen. Maar de juridische sector is een sector die voortdurend met een personeeltekort kampt.

 

Begin dit jaar verschenen er berichten over rechtbanken die bij gebrek aan griffiers de deuren zouden sluiten en over kuispersoneel dat gerechtelijke correspondentie in dossiers moest ordenen. Om de nijpende onderbezetting bij justitie op te vangen werden deze zomer In één 444 griffiers, dossierbeheerders en ander gerechtspersoneel gezocht. Deze vacatures worden stilaan ingevuld. Van zodra er nieuwe zijn, zal justitie die bekendmaken.

 

Maar de juridische sector is meer dan enkel de rechtbanken. Je kunt met een diploma rechten ook in de privé-sector terecht. Als advocaat kun je de juridische belangen van een onderneming behartigen.  Als jurist kun je, naargelang je specialisatie, terecht bij banken of verzekeringsmaatschappijen. Als juridisch adviseur sta je juristen met raad en daad bij.  Een legal counsel bepaalt mee het beleid en de strategie van een bedrijf en stelt contracten en juridische documenten op. 

 

Een notarieel jurist stelt akten op en beheert dossiers in verschillende juridische domeinen. Met een bachelorsdiploma  in de richting Rechtsprakijk kun je aan de slag als notarieel medewerker. Je staat de juristen en de notaris bij door opzoekingen te doen en dossiers samen te stellen. 

 

Dezelfde bachelor geeft je ook toegang tot de functie van  dossierbeheerder bij ziekenfondsen en sociale secretariaten. Je volgt dan dossiers op over zaken zoals kinderbijslag, ziekteverzekering of sociale bijdragen. Als paralegal bereid je juridische documenten voor, hou je databanken up to date en beheer je juridische formaliteiten, bijvoorbeeld in het kader van Intellectual Property. 

 

Wil je nog meer vacatures in de juridische sector bekijken? Klik hier.