Ingenieurs blijven zeer gewild

Ingenieurs blijven erg gewild op de arbeidsmarkt. De vraag vanwege bedrijven overstijgt nog altijd het aanbod. De schaarste heeft verscheidene oorzaken. Zo kiezen nog te weinig jongeren in ons land voor een ingenieursopleiding. Er is vooral een groot tekort aan meisjes die de studies willen aanvatten. Daarnaast gaan heel wat oudere ingenieurs met pensioen, wat de komende jaren alleen maar zal toenemen.

 

Alvast op korte termijn zal het aantal vacatures stijgen. 60 procent van de bedrijven die deelnamen aan de Ingenieursbarometer, een enquête van gespecialiseerd HR-dienstverlener USG Engineering Professionals, verwacht dit jaar een groei van hun ingenieurspopulatie.

 

Toch verlopen de aanwervingen niet altijd even vlotjes, want bedrijven leggen de lat erg hoog. Bovendien moeten ze veel tijd en middelen investeren om jonge ingenieurs intern op te leiden. De kloof tussen onderwijs en werkvloer zou vaak te groot zijn. Slechts 12 procent van de bedrijven slaagt erin om binnen het halfjaar openstaande ingenieursfuncties in te vullen, zo blijkt nog uit de Ingenieursbarometer.

 

Wil je aan de slag als ingenieur? Hier vind je alle vacatures