IBM: "Een andere vacature, een nieuw cv"

Naam: Jules Colard

Beroep: Hr recruitment leader BeLux

Bedrijf: IBM

Waar letten hr-managers op wanneer ze een cv onder de neus krijgen of een sollicitant ontmoeten? In deze rubriek geeft een rekruteerder je elke week tips voor je motivatiebrief, cv en sollicitatiegesprek. Dit zijn de tips van Jules Colard, hr-directeur bij IBM.

Het cv

- Kort: maximaal twee pagina’s; we hebben niet de tijd om meer tekst te verwerken!
- Logisch: geef duidelijk je specialisme, talenkennis, enz. aan.
- Gestructureerd: wij geven de voorkeur aan kandidaten die zich op een gestructureerde manier  voorstellen en die, uiteraard, aan onze profielvereisten beantwoorden.
- Beroepservaring gebundeld: je moet tot elke prijs vermijden dat de rekruteerder in jouw plaats het verloop van jouw professionele loopbaan moet achterhalen.
- Aangepast aan het bedrijf waarbij je solliciteert. Werk het gedeelte dat het meest aan de gezochte functie aangepast is degelijk uit. Ik zie er echt geen graten in dat een kandidaat verschillende cv’s richt aan verschillende bedrijven.
- Een foto? Dat is een trend. We bekijken die foto even en doen een indruk op. Menselijk, niet? Soms schijnt een foto het cv te bevestigen, soms staan we versteld. Persoonlijk zou ik een foto afraden. Trouwens, de indruk die je krijgt bij het doornemen van de documenten, wordt nadien regelmatig bevestigd, tijdens de eigenlijke sollicitatiegesprekken.

De motivatiebrief

- Kort: zo kort mogelijk, doelgericht, aantrekkelijk als instap voor de lectuur van het cv.
- Specifiek: de brief moet aan ons worden gericht, terwijl aan de specifieke eigenschappen van het bedrijf moet worden beantwoord. Het moet geen algemene brief worden.

Het sollicitatiegesprek

- Bereid je voor: win inlichtingen in en tracht je een beeld te vormen van het type vragen dat je mag verwachten.
- De eerste indruk: de wijze waarop je je voorstelt, je iemand de hand drukt, je kleedt,… al die elementen leiden tot een eerste indruk. Rekruteerders zijn ook maar mensen en blijven daar dus niet ongevoelig voor. Maar we hechten er ook belang aan omdat die eerste indruk ook door klanten zal worden opgedaan, wanneer zij in contact komen met een toekomstige werknemer. De eerste indruk vormt één element, net als vele andere, maar eentje dat zeker kan tellen. Toch heb ik ook al kandidaten aangeworven van wie de eerste indruk niet volledig positief was. Ik wees hen er dan wel op dat aan dat aspect extra aandacht moest worden besteed.
- Potentieel: wij besteden zeer veel aandacht aan het ontwikkelingspotentieel van de kandidaat. Het gesprek wordt aangewend om te peilen naar de potentiële vaardigheden van de toekomstige werknemer, in het licht van de ervaringen die hij in het verleden heeft opgedaan. We denken o.m. aan leiderschap en teamwork, en analyseren hoe hij in verschillende situaties reageert.
- Bedrijfscultuur: ons bedrijf heeft een eigen cultuur, zoals elk ander. In het gesprek trachten we ook te ervaren of jij conform die bedrijfscultuur zou kunnen handelen en aan ons verwachtingspatroon zou kunnen beantwoorden.

 
Tekst: Cy.P.