Hoe word je een briljante risk manager?

Het aan banden leggen van bonussen, nieuwe wet- en regelgeving… Financiële onderwerpen blijven het nieuws domineren. Om de kans op een volgende financiële crisis te minimaliseren en de risico’s zo goed mogelijk in kaart te brengen, is de risk manager in het leven geroepen. Een functie die we inmiddels niet meer weg te denken is bij financiële instellingen.

Maar wat onderscheidt een goede risk manager nu van een briljante? We vragen het aan Casper de Vries, de program director risk management aan de Duisenberg School of Finance en Dave Heilbron, financieel recruiter bij Lens&Partners.

Casper: “Briljant ben je als je na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan als risk manager, op de stoel van een toezichthouder gaat zitten. Zo zie je niet alleen hoe jouw financiële instelling met bepaalde risico’s omgaat, maar krijg je ook een goed overzicht van welke risico’s we nationaal en globaal lopen.”

Dave: “Het is een man of vrouw met een stevige kwantitatieve opleiding, die daarnaast een MBA heeft gevolgd en nevenactiviteiten heeft die volledig buiten het werkveld liggen. Risk managers hebben de neiging de wereld om zich heen te vergeten.”

Maar horen risk managers zich niet net met de cijfers bezig te houden? Dave: “Jazeker, maar ze mogen niet alleen in ‘ja’ of ‘nee’ denken. De vraag naar risk managers die in scenario’s kunnen denken en met creatieve oplossingen komen, wordt steeds groter.” Casper: “Sommige risicomanagers zijn niet alleen goed in het ontwikkelen van wiskundige modellen, maar blijken ook goed te zijn in het bedenken van nieuwe financiële producten of zijn goed in leidinggeven.”

Communicatie maakt het verschil

Welke kwaliteiten moet zo’n risk manager nu hebben om echt uit te blinken?

Casper: “Natuurlijk moet je kwantitatief sterk zijn. Maar goede communicatievaardigheden zijn minstens zo belangrijk. Als risicomanager ben je vaak de boeman die ‘nee’ moet verkopen. Hoe breng je zo’n mededeling? Hoe overtuig je mensen, zowel intern als extern? Dat soort kwaliteiten kun je aanleren.”

Ook een gouden tip voor risk managers: verander eens van job. Dave: “Stap na een jaar of vijf op en ga iets anders doen. Gewoonlijk ben je dan ergens tussen de 30 en 35, dat is de beste tijd om je EQ te ontwikkelen. Ga aan de slag bij de marketing of salesafdeling. Ga een MBA volgen of een ‘tegengestelde’ opleiding als psychologie, sociologie of kunstgeschiedenis. Als je daarna terugkeert heb je zoveel meer ervaring opgedaan en kun je direct de sprong maken naar hoofd risicomanagement bij een financiële instelling.”

Lijkt risk manager je wel wat? Bekijk hier onze jobs in de financiële sector.

Bron: www.intermediair.nl