Hoe werkt een selectiekantoor?

Voordat een selectiekantoor voor een bedrijf naar een geschikte medewerker op zoek gaat, hebben beide partners al heel wat voorbereidend werk achter de rug.


Aan de hand van een aantal gesprekken wordt nagegaan naar welk profiel het bedrijf juist op zoek is, welke kennis de nieuwe werknemer moet hebben en over welke competenties en persoonlijkheidskenmerken hij moet beschikken. Op basis daarvan wordt beslist via welke weg naar de geschikte kandidaat gezocht wordt.


1. Plaatsen van een advertentie


Op basis van de gesprekken die het selectiekantoor en het bedrijf hadden, wordt een advertentie opgemaakt en geplaatst in een krant en/of on line.


Reageer jij op deze advertentie, dan moet je je c.v. en brief niet naar het bedrijf sturen, maar rechtstreeks naar het selectiekantoor. Het selectiekantoor maakt immers een eerste selectie uit de ontvangen c.v.'s. Komt jouw c.v. in aanmerking, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Indien niet word je ook hiervan op de hoogte gebracht. Je kunt altijd zelf contact opnemen om de reden te vernemen.


De eerste contacten in de sollicitatieprocedure gebeuren dus met het selectiekantoor. Pas in een volgend gesprek maak je kennis met je toekomstige werkgever, al dan niet in aanwezigheid van de consultant van het selectiekantoor. Soms volgen na dit gesprek bij de werkgever, een aantal testen bij het selectiekantoor dat op basis van je testresultaten advies geeft aan het bedrijf over je eventuele aanwerving.


Het is mogelijk dat bedrijven zelf één of meerdere stappen van de procedure voor hun rekening nemen. Ze doen dan enkel beroep op het selectiekantoor voor een eerste screening of voor het uitvoeren van de testen en oefeningen. Het is dus best mogelijk dat je tijdens je sollicitatie bij een bedrijf in contact komt met een selectiekantoor.


2. Database search


Bij database search gaat het selectiekantoor in haar eigen uitgebreide databestand op zoek naar c.v.'s die in aanmerking komen voor de vacature van haar klant. Deze c.v.'s worden gescreend en de geschikte profielen worden opgebeld.


Dit gebeurt uiteraard met de grootste discretie, want deze mensen kunnen hun c.v. enkele jaren geleden hebben doorgestuurd en momenteel niet meteen op zoek zijn naar een nieuwe job.


De consultant zal dus eerst vragen of hij niet stoort en indien nodig op een ander, meer geschikt moment terugbellen. Past het wel, dan wordt de vacature voorgesteld en peilt de consultant naar jouw interesse voor deze functie. Hij overloopt samen met jou de gegevens in je c.v. Ben jij geïnteresseerd in de vacature en stemt jouw profiel overeen met wat het selectiekantoor zoekt, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.


3. Executive search


Executive search of headhunting is een andere mogelijke manier van samenwerken en wordt vaak gebruikt voor topfuncties of gespecialiseerde functies.


Een aantal bedrijven wordt in kaart gebracht waarbinnen het selectiekantoor denkt de geschikte kandidaat te vinden. Binnen deze bedrijven worden mogelijke kandidaten opgebeld. Uiteraard is ook hier discretie van zeer groot belang.


4. Spontaan solliciteren


Een selectiekantoor behandelt een waaier aan vacatures voor verschillende bedrijven. Je kunt je c.v. en motivatiebrief dus altijd spontaan naar een selectiekantoor sturen. Leg in je brief duidelijk uit wat je competenties zijn en welke richting je met je carrière uitwilt.


Een consultant neemt je c.v. door en kijkt of hij momenteel vacatures behandelt waarvoor jij in aanmerking komt. Is dit zo, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Is er niet onmiddellijk een vacature die overeenkomt met jouw profiel, dan word je c.v. opgenomen in de databank van het selectiekantoor.


Op het moment dat beslist wordt om kandidaten te zoeken door middel van een database search, kan het selectiekantoor jouw c.v. terugvinden en je bellen in verband met een openstaande vacature.