Hoe vind je een job met toekomst?

Een job vinden is één ding, een job met toekomst vinden is nog een heel ander paar mouwen. Welke weg moet je bewandelen om zo'n baan te pakken te krijgen? Enkele tips om je zoektocht te vereenvoudigen.

1. Keer terug naar de banksector

Volgens Savvas Savouri, chief economist bij investeringsfonds Tosca, zou de banksector komend decennium nood hebben aan 100.000 werknemers, in Londen alleen al. Zijn redenering: "De klemtoon lag de voorbije maanden op herstructureringen, wat maakt dat de banken hun concurrentievermogen hebben kunnen handhaven. Eens de economie weer aantrekt, zullen ze investeren en nieuw talent aanwerven."

2. Klop aan bij interimkantoren

Met het economisch herstel in het achterhoofd werven tal van werkgevers nieuwe medewerkers aan via interimkantoren alvorens contracten van onbepaalde duur aan te bieden. Zo vermijden ze een grootschalige ontslagronde eens de markt plots niet meer aantrekt.

3. Leer een nieuwe taal

In de meeste jobadvertenties wordt geëist dat de kandidaat minstens een vreemde taal machtig is. In België zijn medewerkers die vlot Frans, Engels en Duits spreken, zeer gegeerd. Chinees is trouwens ook een echte aanrader.

4. Neem een duik in de digitale wereld

De digitale communicatie blijft groeien, wellicht nog enkele jaren. Door die aanhoudende groei ontstaan tal van kansen in de ict- en marcom-sector. Charles Logan, directeur van het rekruteringsagentschap Hays, stelt het als volgt: “De groei- en investeringscapaciteit in die sectoren is aanzienlijk. De vraag naar experts in die vakgebieden zal alleen maar toenemen.”

5. Word groen

Dankzij tal van groene investeringen, meer bepaald in hernieuwbare energie, zal de werkgelegenheid in de energiesector de komende jaren grondig aanzwengelen. Voor ingenieurs en projectmanagers liggen de jobs voor het grijpen.

6. Ga voor wetenschap

Onze bevolking wordt alsmaar ouder. Daardoor is werkzekerheid gegarandeerd voor alle beroepen uit de zorg- en welzijnssector. Wie over interdisciplinaire competenties beschikt – bijvoorbeeld een ingenieur met kennis van biochemie – zal op professioneel vlak ongetwijfeld de wind in de zeilen hebben. Vermits het er niet naar uitziet dat de vraag naar geneesmiddelen spectaculair zal dalen, is een carrière in de farmaceutische sector ook al veelbelovend.  

7. Start je eigen onderneming

Wie zijn eigen onderneming wil opstarten, doet dat niet zelden in tijden van economische recessie. Nood aan inspiratie? Overweeg dan een franchiseformule: elke dag ontstaan nieuwe netwerken in België, Europa en wereldwijd, in diverse activiteitensectoren. Volgens de BFF (Belgische Franchise Federatie) is het klimaat voor expansie in deze sector zeer gunstig. Begin 2009 telden we 10.556 actieve netwerken in 22 Europese landen (vs. 9.584 in 20 landen, begin 2008).

8. Een leven ten dienste van de creativiteit

Volgens een studie van het IES zijn houders van creatieve diploma’s (kunst, ontwerp, mode,...)  weerbaarder in een economische crisis, omdat zij creativiteit, en niet geld, hoog in het vaandel dragen. Ze gaan als freelancer of tijdelijke arbeidskracht aan de slag en zijn ‘volmaakt’ gelukkig, ondanks een bescheiden inkomen: 75% verklaart zich tevreden met zijn job.

Tekst: Elodie Fontaine – Bron: Times Online

Lees ook: 15 jobs met toekomst én een mooi salaris