Hoe vind je een job als je zwanger bent?

De beroepsbevolking in België telt ongeveer 2,5 miljoen vrouwen. De kans is dus nogal groot dat er enkele zwangere vrouwen op dit eigenste moment op zoek zijn naar een nieuwe job. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een job zoeken wanneer je in verwachting bent?

Er zijn veel redenen om tijdens je zwangerschap op zoek te gaan naar een nieuwe professionele uitdaging. Misschien zijn er in je huidige bedrijf wel herstructureringen aan de gang, of wil je meer financiële zekerheid na de geboorte van je kind. Hoe pak je het aan?

Illegaal

Ten eerste, je bent niet verplicht om aan potentiële werkgevers te vertellen dat de ooievaar binnenkort langskomt. Vragen naar je (toekomstige) kinderwens is ook uit den boze, net zoals vragen over je algemene gezondheidstoestand en seksuele geaardheid illegaal zijn.

Wanneer je nog niet overduidelijk zwanger bent, hou je deze informatie dan ook best even voor jezelf. Hou in het achterhoofd dat het illegaal is om te discrimineren op basis van zwangerschap. Zet tijdens het gesprek, zoals altijd, jouw vaardigheden en meerwaarde in de verf.

Na het aanbod

Het beste moment om deze informatie dan ook te geven, is wanneer je een aanbod krijgt. Het aanbod wil zeggen dat de werkgever jou de meest geschikte kandidaat vindt, onafhankelijk van je ‘toestand’. Wanneer je hem op dit punt informeert, kan hij niet meer terugkrabbelen zonder de indruk van discriminatie te wekken.

Wacht dan ook niet langer aan te kondigen dat je aan gezinsuitbreiding zal doen, zoals tot wanneer je je contract hebt getekend of zelfs bent beginnen te werken.

Als er geen financiële druk is kan je ook, zoals op elk ander moment in je carrière, het even rustig aan doen en netwerken om naar een nieuwe job te zoeken. Op het einde van je zwangerschap wil je waarschijnlijk ook pas een job aannemen met een startdatum die enkele maanden van het moment van je bevalling verwijderd ligt.

Klacht neerleggen

Denk je dat je gediscrimineerd bent omdat je zwanger bent? Je kan klacht neerleggen bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) of het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.